utorok 14. novembra 2017

Najväčšia, najmenšia, najdlhšia, najkratšia KNIHA na svete

NAJ väčšia
Najväčšia kniha na svete váži približne 1500 kilogramov, je päť metrov vysoká, osem metrov široká a dĺžka strán je 431 centimetrov. Dokopy ich kniha obsahuje 429. Je oficiálne najväčšou, najdlhšou, najširšou, najťažšou a dokonca aj najdrahšou knihou na svete. Obsahuje príbehy zo života Mohameda, s cieľom prezentovať jeho pozitívny vplyv a šíriť posolstvo mieru a tolerancie. Na tejto megaknihe pracovalo viac ako päťdesiat ľudí.  Je to zároveň prvá kniha napísaná v arabskom jazyku, ktorá je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov. Stalo sa tak v roku 2012.  


NAJ menšia 
Naopak najmenšou knihou na svete je Teeny Ted z roku 2007, ktorú vydal istý Robert Chaplin. Veľkosť knihy je 0,07 krát 0,10 mm. Kniha má vlastné ISBN a rozpráva príbeh Teeny Tedovej, ktorá vyhrala výročnú súťaž v rezbárstve na grófskom dvore. Je inšpirovaná bájkou. 


NAJ dlhšia 
Za najdlhší román na svete je považované dielo s názvom Artaméne alebo Grand Cyrus, ktoré bolo napísané medzi rokmi 1649 -1653 a autorstvo sa pripisuje dvojici Georges a Madelaine de Scudéryovci. Kniha má úctyhodných 13 095 strán, ktoré sú rozdelené do desiatich zväzkov obsahujúcich takmer 2 milióny slov.   


NAJ kratšia 
Údajne najkratší román na svete sa skladá len zo šiestich slov. Autorstvo je najčastejšie pripisované slávnemu spisovateľovi E. Hemingwayovi. Podľa legendy sa stavil s priateľmi pri obede, že sa mu podarí napísať román len zo šiestich slov a toto je výsledok:
"Na predaj: detské topánky, nikdy nenosené." 
Mimochodom Hemingway stávku vyhral a priatelia mu vyplatili desať dolárov.  





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára