sobota 11. marca 2017

RECENZIA: Ju Chua - Siedmy deň (Marenčin PT, 2016)

HODNOTENIE:  *****

"Pozorne sa na mňa zahľadela, a vtedy si uvedomila: -Tiež si zomrel?-
-Tiež-, odvetil som, -zomrel som.-
Smutne sme sa na seba zahľadeli. 
-Vyzeráš, akoby si za mnou smútil-, povedala.
-Tiež mám taký dojem z teba-, odvetil som, -akoby sme sa oplakávali navzájom.-
Bezradne sa poobzerala okolo seba: -Kde to sme?-" (s.50). 



Ju Chua, autor bestselleru Bratia I a Bratia II, ktorý vyšiel aj na Slovensku, napísal knihu o súčasnej čínskej spoločnosti, s odkazmi na temné stránky nedávnej komunistickej Číny.

Jang Fej, hlavný hrdina románu je predstaviteľ priemerného človeka, ktorý nemá v sebe potrebnú dravosť. Narodil sa cestou vlakom. Jeho drobné telíčko, ktoré vypadlo matke z vozňa, našiel mladý muž pracujúci na železnici, ktorý sa chlapca okamžite ujal. Spoločne bývali povedľa trate, v byte, ktorý pridelili mužovi železnice. Len jediný raz chlapcov nový otec zaváhal, či si má syna nechať. To vtedy, keď mu dala jeho priateľka na výber medzi ňou a malým dieťaťom. Odviezol chlapca vlakom k sirotincu, kde ho vysadil pri veľkom kameni v neďalekom parku. Napokon však zvíťazilo svedomie a syna si vzal k sebe. 
Po rokoch sa objaví Jang Fejova matka, ktorá po celý ten čas, čo jej dieťa vypadlo z vlaku, neprestávala po ňom pátrať. Chlapec, vlastne teraz už mladý muž, študent vysokej školy, sa presťahuje k svojej nedávno nájdenej matke. Lenže návrat nie je zďaleka taký idylický ako si predstavoval. Cíti, že v preplnenom dome, v ktorom bývajú jeho súrodenci aj s manželkami, je len na príťaž a tak sa po čase vracia k mužovi, ktorý sa o neho staral celé jeho detstvo a pomáhal mu aj počas dospievania. Začne pracovať v bezvýznamnej firme, kde svedomito vykonáva administratívnu prácu. A práve v zamestnaní sa zoznámi s krásnou ženou Li Čching. Všetci ich kolegovia sa čudovali, čo vidí taká nádherná bytosť ako Li, na priemernom, nenápadnom mladom mužovi, akým Jang Fej nepochybne bol. Lenže oni kašľali na to, čo si myslia ostatní. Výborne si rozumeli a napokon sa vzali. No zatiaľ čo Jang Fej nemal v živote nejaké vysoké ambície, vystačil si aj s priemerom, Li bola naopak typ ženy, ktorá potrebovala v kariére napredovať. A tak sa stalo, že jedného dňa Li Čching letela na služobnú cestu a v lietadle sa zoznámila s bohatým podnikateľom, ktorý ju natoľko očaril, že Jang Feja pustila k vode: "Povzdychla si, že v tejto nezmyselnej spoločnosti, ktorá sa vysmieva chudobným, ale neodsudzuje smilstvo, je vypočítavých žien stále viac" (s.47). Jang Fej sa vrátil po rozvode s Li naspäť k otcovi - mužovi, ktorý ho pred rokmi našiel a vychoval. Lekári starému pánovi diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlín a Jang Fej sa o neho dlhé týždne vzorne staral. Sledoval ako mu nevlastný otec chradne pred očami, no nedokázal s tým nič urobiť. Keď sa jedného dňa prebudil, uvidel prázdnu posteľ a chýbala aj otcova najlepšia železničiarska uniforma. Jang Fej vedel, že starý muž od neho odišiel, aby mu celú situáciu uľahčil. Rozhodol sa, že ho za každú cenu nájde. Počas putovania za otcom sa ocitne v reštaurácii, v ktorej dôjde k výbuchu. Jang Fej má len štyridsať jeden rokov. Keď sa prebudí, zistí, že sa nachádza v krajine nepochovaných. To sú ľudia, ktorým nemá vo svete živých kto kúpiť hrob, pretože sú osamelí. Aby ich rozoznali medzi ostatnými mŕtvymi, nosia na rukávoch čiernu pásku. Počas putovania krajinou nepochovaných sa Jang Fej stihne porozprávať so svojou exmanželkou Li Čching, ktorá spáchala samovraždu utopením sa vo vani, sleduje dvoch kostlivcov, ktorí už celé veky hrajú šach, pri ktorom sa neustále hádajú. Jeden z nich kedysi vo svete živých zabil druhého, ale už pomaly aj zabudli, kto je vrah a kto obeť. Na pozadí toho všetkého sa odohráva tragický milostný príbeh, s prvkami antickej drámy. Wu Čchao miluje svoju priateľku Liou Mej. Keď ju zase raz  oklame, ona spácha demonštratívnu samovraždu skokom z päťdesiateho ôsmeho poschodia kancelárskej budovy. Keď sa Wu Čchao dozvie o smrti svojej priateľky, je rozhodnutý, napriek svojej chudobe, za každú cenu získať peniaze na kúpu jej hrobového miesta. 
Jang Fej aj naďalej putuje krajinou nepochovaných a hľadá svojho nevlastného otca v železničiarskej uniforme. Cestou stretáva viacero ľudí, ktorí, kým ešte žil, nejakým spôsobom zasiahli do jeho osudu. 

Veľmi zaujímavý román ,ktorý poodkrýva súčasnú dravú čínsku spoločnosť, ale nezabúda ani na jej temnú komunistickú minulosť. Mal som pocit, že čítam niekoľko príbehov súčasne, ktoré napísali viacerí výborní autori. Tak napríklad pasáže, v ktorých Jang Fej prežíva vzťah s krásnou Li Čching, pripomína Murakamiho nezabudnuteľné romány Nórske drevo a IQ84. Putovanie krajinou nepochovaných je navlas rovnaké peklu, ktoré vykreslili vo svojich románoch Chuck Palahniuk - Prekliati alebo Nick Cave - A uzrela oslica anjela. "Zbadal som veľa ľudí, prechádzali sa tam a späť, mnohí boli už len pozostatkami ľudí v podobe kostí, iní mali ešte na sebe kusy mäsa. 
-Kde to sme?- opýtal som sa.
-V zemi nepochovaných-, odvetila." (s.121).

Ju Chua vzbudil svojim románom rozporuplné reakcie u kritikov aj čitateľov. Najmä z dôvodu názorov, ktoré v nich prezentuje. Pre mňa bola kniha Siedmy deň výnimočným čitateľským zážitkom, ktorý mi poskytol viacero podnetov na premýšľanie.    
       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára