sobota 4. marca 2017

RECENZIA: Eva Slonimová - Dívaj sa na hviezdy (Ikar, 2015)


HODNOTENIE:   ****

Príbeh židovského dievčaťa pochádzajúceho z bohatej intelektuálnej rodiny, ktoré sa v trinástich rokoch dostane do koncentračného tábora Osvienčim
O pekle najväčšieho vyhladzovacieho tábora bolo napísaných desiatky svedectiev. V čom je tento román iný?
Prínosom knihy je opis Bratislavy pred vznikom Slovenského štátu, ktorý pôsobí v autorkinom podaní priam idylicky, aj keď prvé náznaky antisemitizmu nenechajú na seba dlho čakať. Vypovedajúce je najmä náhodné stretnutie hlavnej hrdinky s jedným z vrchných predstaviteľov vtedajšej štátnej moci - Vojtechom Tukom
Napriek svojmu mladému veku hlavná postava románu koná a premýšľa ako dospelá a rozumná žena, vďaka čomu sa jej podarí prežiť celé to šialené obdobie. Predovšetkým chvíle strávené v blízkosti doktora Jozefa Mengeleho zanechajú u väčšiny z vás silné pocity. 

Autorka napísala svoje svedectvo v pokročilom veku, napriek tomu máme pocit, akoby sme celý príbeh zažívali v priamom prenose. Ako to už u takýchto typov spomienkových kníh býva, aj v román Pozeraj sa na hviezdy je obohatený o archívne fotografie autorkinej rozvetvenej rodiny. 
Príbeh je vyrozprávaný kultivovaným jazykom, dej je miestami dynamický, inokedy viacej opisný, ale v primeranej forme. Stretneme sa v ňom s viacerými skutočnými historickými postavami. Ak patríte k priaznivcom  denníku Anny Frankovej, román Pozeraj sa na hviezdy vám ho určite v mnohom pripomenie. Ako po stránke obsahovej, tak aj kvalitatívnej.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára