nedeľa 26. marca 2017

Načo sú nám knihobúdky? Zrušme ich!

Verím, že viacerých z Vás tento nadpis pobúri, ale vychádzam z reality. Včera som sa bol prejsť po meste a jeho okolí a len tak námatkovo som si prezrel obsah dvoch knihobúdok (pri Budatínskom zámku a v Lesoporku). Teda niežeby som sa pri nich nepristavil častejšie, v podstate zakaždým keď idem okolo, tak sa pri nich pristavím. Povedzme si však úprimne, aké knihy sa v nich najčastejšie nachádzajú? Občas v nich nájdeme nejakú tú Verne -ovku, v Budatíne som objavil Manon Lescautovú. Sú tam knižky, z ktorých sa dá čo -to vybrať, ale neraz sú tieto búdky prepchaté potrhanými katalógmi, brožúrami, sektárskymi časopismi, starými neaktuálnymi skriptami a kadejakými inými nezmyslami. Samozrejme nie je chybou knihobúdok, čo do nich ľudia vkladajú, ale dotyční by si mali uvedomiť, že svojou činnosťou potláčajú skutočný význam týchto drevených prístreškov.


Bol by som rád, keby knihobúdky slúžili účelu, na ktorý boli stvorené. Teda aby do nich ľudia vkladali knižky, ktoré nájdu napríklad niekde na povale po starých rodičoch a nemajú k nim nejaký bližší vzťah a myslia si, že iným ľuďom by dokázali spraviť radosť. Alebo keď sa sťahujú do nového bytu, ktorý má menej štvorcových metrov ako ten predošlí a nemajú to srdce knižky vyhodiť len tak do smetného koša, je fajn, ak aspoň pár kúskov  prinesú do niektorej z knihobúdok. Alebo počas vianočného upratovania zistia, že majú doma dve rovnaké knižky, tak jednu by mohli zaniesť do knihobúdky. Prípadne ak sa starší ľudia sťahujú do domovov dôchodcov, alebo do penziónov pre seniorov, neraz zistia, že majú na povale desiatky kníh, ktoré nadobudli počas svojho bohatého života, je fajn, keď pár lahôdkami nakŕmia aj hladné knihobúdky. Alebo keď nejaký študent Žilinskej univerzity úspešne zloží skúšku, nech pokojne vloží do knihobúdky aktuálne skriptá, ktoré by mohli pomôcť niektorému z jeho kamarátov alebo mladšiemu kolegovi. Tým nemám samozrejme na mysli učebné skriptá z osemdesiatych rokoch, ktoré sa zaoberajú modernými počítačovými technológiami a ešte sú aj celé dotrhané.

Tých dôvodov, kedy nám môžu byť knihobúdky užitočné, je samozrejme mnoho. Hlavne si prosím nemýľte knihobúdky s nejakým odkladiskom nepotrebných vecí, lebo samotná myšlienka knihobúdok je skvelá, tak ju prosím nezničme!      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára