nedeľa 19. marca 2017

RECENZIA: Dominik Dán - Nehanebné neviniatko (Slovart, 2005)

HODNOTENIE:   ****

"Odvtedy, keď volali Viktorovi, tak nechceli, aby priviezol nejaké Slovenky, chceli, aby priviezol Nehanebnicu" (s.195).

Na začiatku roku 1997 si podsvetie čistý svoj priestor. Na čele stojí Krauzov kamarát z detstva - Miro, ktorého sa pokúšajú ostatní členovia skupiny odstrániť. Jeho vplyv a vzrastajúcu moc už nedokáže podsvetie dlhšie tolerovať. Poslednou šancou ako sa pokúsiť zachrániť si život, je jeho rýchly odchod z krajiny. Najlepšie niekam ďaleko.

Onedlho na to polícia nájde telo mladého dievčaťa. Všetko nasvedčuje tomu, že bolo pred smrťou znásilnené. Keďže ide o dcéru švédskeho diplomata, pána Reisa, schyľuje sa k škandálu. Monika (tak sa mŕtva volala) bola vzornou študentkou architektúry v piatom ročníku, navyše pod prísnou kresťanskou výchovou svojej matky a tety. Jej vražda je pre políciu o to väčšou záhadou. No len dovtedy, kým nezačnú vypovedať ľudia z Monikinho blízkeho okolia - priateľka Veronika, Monikin bohatý milenec, miliardár Rúžička, študent vysokej školy a zároveň jej kamarát - Viktor Hartl a istá záhadná žena v čiernom- Andrea Wagnerová. Monikina prezývka medzi zainteresovanými znela NEHANEBNICA.
Ako to teda so vzornou študentkou architektúry a jej výchovou bolo naozaj? Odhalenie bude šokujúce a tentoraz sa bude činiť najmä čerstvá absolventka policajnej akadémie -Petra Pergnerová.

Dominik Dán nás tentoraz vťahuje do príbehu dosť netradičným spôsobom. Na začiatku predstavuje "Naše mesto" podobne ako rozprávač, ktorý opisuje Asterixovu osadu Galov, čo ako posledná vzdoruje mocnému Cézarovi. Viackrát budete mať pocit, že čítate scenár k Trierovmu filmu Nymfomanka premiešaný so scenárom k filmu Päťdesiat odtieňov sivej.
Jasné, že nechýba ani typický humor "chlapcov vraždárov", napätie, prekvapujúce zvraty a skvelé vyvrcholenie príbehu. Opäť sa máte na čo tešiť.
Krauz, Chosé, Kuky, tlstý Váňa, Burger a Petra zase raz dostanú pri vyšetrovaní poriadne zabrať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára