štvrtok 30. marca 2017

RECENZIA: Eva Mozesová Korová, Lisa Rojanyová Buccieriová - Deti, ktoré prežili Mengeleho (Grada Publishing, 2015)

HODNOTENIE:  ***

"Jednoho dne jsme v učebnici matematiky došli ke slovní úloze, která zňela: Když máte pět Židu a dva z nich zabijete, kolik vám jich zbyde?" (s.29).

"Představte si, že jdete na animovaný film a předtím vám promítnou instrukce, jak chytit a zabít Žida." (s.29).



Eva a Miriam Mozesové sa narodili ako jednovaječné dvojičky v Rumunsku, v roku 1934. Počas druhej svetovej vojny boli deportované do koncentračného tábora Osvienčim, kde sa stali pokusnými králikmi doktora Jozefa Mengeleho. Boli podrobené viacerým jeho šialeným experimentom, ktoré ich v nejednom prípade takmer pripravili o život.

Kniha je písaná podobnou šablónou ako viaceré historické romány s touto tematikou. Najskôr opis šťastného detstva, aj keď s pribúdajúcimi náznakmi antisemitizmu, potom deportácia do tábora smrti a následný každodenný boj o život v hrozných podmienkach. V závere vojny oslobodenie sovietskou armádou, hľadanie príbuzných, pobyt v sirotinci, nástup a diktatúra rumunskej komunistickej strany a jej dopad na bežných občanov a nakoniec odchod do Izraela.

Eva Mozesová sa neskôr presťahovala do Spojených štátov, kde založila organizáciu pomáhajúcu ľuďom, ktorí prežili pokusy Anjela smrti doktora Mengeleho.

Kniha je poučným čítaním o hrôzach, ktoré každý deň zažívali nevinné deti, podrobené šialeným experimentom  krutého lekára pracujúceho v tábore smrti. Opis laboratórií je mrazivý. Eva a jej sestra Miriam sa museli už v desiatich rokoch správať ako dospelé, pokiaľ si chceli zachovať šancu na prežitie...Okrem toho sa museli spoliehať aj na šťastie.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára