streda 25. júla 2018

RECENZIA: Sándor Márai - Bejbi alebo prvá láska (Kaligram, 2011)

HODNOTENIE:   ****

"Timár povedal, že jestvujú dva druhy liekov. Jedným je láska. Druhým je Boh. Pokúsil som sa vydať po tejto stope. No pre mňa v týchto dvoch slovách niet náboja. Nerozžiaria sa. Môžem ich vysloviť hoci sto ráz, necítim, nepočujem nič. Dve slová: lás - ka. B - o - h. Pojmy." (s.70). 



Bejbi alebo prvá láska je autorov prvý román, ktorý zaznamenal výraznejší úspech. Hlavným hrdinom je Gáspár, starnúci profesor latinčiny, ktorý sa zamiluje do svojej študentky Margity Csereyovej a táto zaľúbenosť sa postupne mení až v posadnutosť. Profesorovi stojí v ceste nadaný študent Mádar, ktorý s Margitou v tom čase chodí. Príbeh smeruje k dramatickému záveru, ktorý môže mať viacero vyvrcholení...
Časť svojich spomienok Gáspár rozpráva záhadnému tajomníkovi Ágostonovi Timárovi, s ktorým sa zoznámi počas pobytu v kúpeľoch neďaleko Teplic. Viaceré reálie, ktoré sa v príbehu spomínajú, súvisia s Českom alebo so Slovenskom. Pobyt vo Vysokých Tatrách, kvalitná látka zo Žiliny...
Román je písaný formou osobného denníka, ktorý sa začína 4. augusta, uprostred letných prázdnin, a končí sa 16 júna, teda takmer na konci školského roka. Príbeh sa odohráva niekedy na začiatku tridsiatych rokov dvadsiateho storočia. Jednoznačne nad všetkými vyčnieva postava citovo vyprahnutého náladového staršieho profesora, ktorého stereotypný život narušia vášnivé city k mladému dievčaťu, ktoré úplne zatienia jeho, dovtedy, racionálne myslenie. Postava starnúceho profesora v sebe skrýva tak trochu kafkovský nádych.
Až nečakane výborné čítanie, ktoré miestami doslova ohromí. Napríklad záverečný dialóg profesora so študentom Madárom je priam dychberúci. Márai napísal tento román keď mal necelých tridsať rokov, no je vidieť, že už vtedy to bol veľmi talentovaný a vyzretý autor, ktorý neskôr len potvrdil svoje vysoké literárne kvality.       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára