štvrtok 19. júla 2018

RECENZIA: Hišám Matar - Návrat (Absynt, 2018)

HODNOTENIE:   ***

"Bárs by som bol však synom dákeho šťastného chlapa, ktorý by pri svojom bohatstve bol sa staroby dočkal, teraz však ten, čo z ľudí má najhorší osud, je mojím otcom, tak aspoň  to hovoria ľudia." (s.232).  




Autorov otec bol jeden z hlavných lídrov opozície stojacej voči Muamarrovi al - Kaddáfimu, za čo zaplatil príliš vysokú cenu. Otcov postoj ovplyvnil aj situáciu v rodine. Arabská jar skončila neúspechom a mnohým ľuďom neostávalo nič iné ako opustiť krajinu. Hišám Matar pôsobil vo viacerých európskych a svetových metropolách (Paríž, Londýn, New York, Rím...). Napriek nepriaznivej politickej situácii ho nikdy neopustila túžba vrátiť sa späť do vlasti. Názorovo a postojom ostal po celý život verný svojmu otcovi, hoci mu to, ako úspešnému novinárovi a spisovateľovi, spôsobilo nemalé problémy. 
Návrat je tragickým príbehom jednej rodiny, ktorú výrazne poznačili politické udalosti na Blízkom východe.  Autor získal v roku 2017 za svoje dielo Pulitzerovu cenu
Nespochybňujem prínos tejto knihy, ktorá odhaľuje zákulisie udalostí týkajúcich sa Arabskej jari na príklade jednej obyčajnej rodiny. Osobne mi prekážal príliš žurnalistický štýl, ktorý prebil umeleckú stránku diela. Nemôžem povedať, že by ma Návrat strhol, v každom prípade však je potrebné takéto knihy čítať a uvažovať nad nimi, bez ohľadu na to, aký mate na udalosti názor. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára