pondelok 6. februára 2017

TOP 9 (rebríček naj slovenských autorov)

Aj keď v záplave množstva svetovej literatúry sa slovenská prozaická tvorba stráca, aj my máme autorov, ktorých diela stoja za pozornosť a mali by sme po nich siahať. Pokúsil som sa zostaviť vlastný rebríček najlepších slovenských spisovateľov aj s ich najlepšími dielami:



1. Rudolf Sloboda - Rozum, Britva, Narcis, Hudba - nedocenený slovenský autor, ktorý zápasil s vlastnými démonmi, ale aj so spoločnosťou a totalitným režimom 

2. Ladislav Mňačko - Smrť sa volá Engelchen, Nočný rozhovor, Ako chutí moc, Súdruh Munchhausen, Kde končia prašné cesty - všestranný autor, ktorý napriek publicistickému štýlu dokázal napísať pozoruhodné romány. Súdruh Munchhausen je podľa môjho názoru najlepšia slovenská paródia vôbec a Ako chutí moc by malo byť povinné čítanie každého politického predstaviteľa

3. Dušan Mitana - Psie dni, Nočné správy, Patagónia - jeden z najlepších slovenských poviedkárov, silno mi však k srdcu prirástla aj novela Patagónia. V jeho príbehoch sa prelínajú racionálne prvky s iracionálnymi, nájdeme v nich surrealizmus aj magický realizmus.  

4. Peter Pišťánek - Rivers of Babylon, Rukojemník - Lokomotívy v daždi. Jeho kurič Rácz je jednou z najlepšie vykreslených záporných postáv v slovenskej literatúre a príkladom toho, že aj z prvotriedneho vagabunda sa môže stať mocný, vplyvný a strach vzbudzujúci človek 

5. Dominik Dán - Červený kapitán, Cela číslo 17, Kožené srdce, Uzol - jednoznačne najlepší slovenský autor kriminálnych románov. Jeho knihám nechýba napätie, charizmatické postavy, čierny humor, výborné príbehy, napätie, nečakané zvraty.  

6. Pavol Rankov  - Stalo sa prvého septembra ( alebo inokedy), Matky - Rankov sa ako jeden z mála slovenských spisovateľov snaží spracovať aj také historické obdobia, do ktorých sa iní autori veľmi nehrnú (napr. Slovenský štát). Narodený prvého septembra je podľa môjho názoru jeden z najlepších slovenských románov.  

7. Pavol Weiss - Traja priatelia, Treba na chvíľu odísť- Weiss je silný jednak na pôde poviedok, ale aj ako autor románov. Traja priatelia je výborne napísaný román z čias totality, ktorý vás chytí hneď od začiatku a nepustí vás, kým neprečítate poslednú stranu.

8. Dominik Tatarka - Démon súhlasu, Písačky pre milovanú Lutéciu, Prútené kreslá, Démon súhlasu - Dominika Tatarku som do rebríčka zaradil hlavne pre jeho ľudský postoj a prejavenie odvahy v čase, keď väčšina ľudí sa správala ako poslušné stádo. Jeho Démon súhlasu je mrazivo desivý. 

9. Peter Krištúfek - Dom hluchého - Krištúfka som do rebríčka zaradil hlavne pre jeho výborný generačný román, ktorý sa číta jedným dychom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára