pondelok 6. februára 2017

RECENZIA: Deszo Kosztolányi- Sladká vrahyňa (Marenčin PT, 2015)


HODNOTENIE: ***

"Spoločnosť slúžok je pre panie taká pohodlná ako pre pánov láska pouličných dievok. Len čo nie sú potrebné, môžu ich poslať preč" (s.107)

Maďarsko, rok 1920, situácia tesne po trianonskej zmluve. Malé Kristínino mesto, podobne ako ostatné územia v Maďarsku, postupne obsadzujú rumunskí vojaci. Anna Édešová, chudobná devätnásťročná slúžka, odchádza od svojich doterajších pánov - Fičorovcov a príjme miesto nedávno prepustenej slúžky Katici, ktorá pracovala v rodine Vizyovcov. Nesmelé a zakríknuté dievča sa naivne zamiluje do synovca Angely Vizyovej a Kornela Vizyho - Jánoša, ktorý je však obyčajný špekulant, čo si rád užíva život. Anna s ním otehotnie, ale napokon sa škandál podarí ututlať, keďže slúžka dieťa potratí vďaka zakázaným tabletkám, ktoré ju donúti prehltnúť prefíkaný Jánoš.
V dome Vizyovcov sa striedajú návštevy významných ľudí, vedú sa v ňom reči o politike, ohovárajú sa bohaté rodiny, dámy a páni z vyšších rodín sa sťažujú na svoje slúžky a komorníkov. Anna sa snaží každý deň odviesť svoju prácu čo najlepšie. Napriek tomu sa nedočká žiadnej vďaky. Okolie ju naďalej vníma len ako utiahnutú a oddanú slúžku. 
Prejde asi pol roka odkedy Anna prekročila prah domu Vizyovcov a pána Kornela, jej pána, povýšia na zástupcu štátneho tajomníka. Angela na počesť Kornelovho povýšenia usporiada večierok, na ktorom nechýba ani minister a iní významní predstavitelia krajiny. Služobníctvo je na nohách. Tesne nadránom sa vysoká spoločnosť konečne rozchádza a aj Vizyovci si idú ľahnúť. Anna s táckou v rukách navštívi izbu svojej pani. Opatrne podíde k jej posteli, v ktorej sladko spí, a odrazu vytiahne kuchynský nôž, ktorý schováva pod zásterou. O chvíľu vykrváca aj pán Kornel, ktorý pribehne pomôcť svojej umierajúcej manželke. Anna po dvojnásobnej vražde tvrdo zaspí. Keď sa napokon preberie, odvádza ju privolaná polícia. 
Začína sa súdny proces s obvinenou slúžkou. Verejnosť očakáva len jediný trest. Trest smrti. Všetci obyvatelia si kladú tú istú otázku: PREČO?



Kým prvé dve tretiny knihy pripomínajú poviedky Janka Jesenského (intrigy, ohovárania, páni, služobníctvo, večierky, tancovačky), posledná tretina je podobná Dostojevského psychologickým románom. Súdny proces, výpovede svedkov, pocit viny a trest. 

Dezso Kosztolányi bol všestranný autor. Bol uznávaný básnik, prozaista (napísal štyri romány), esejista, ovládal niekoľko svetových jazykov. 
Sladká vrahyňa je pútavo napísaným dielom s kriminálnou zápletkou, zaujímavými postavami a mrazivou atmosférou: "-Anna. Slúži u Vizyovcov. Anna od Vizyovcov. Muž sa v pološere plynového osvetlenia rozhliadal sem i tam, ale nevidel nič. Lebo všetko bolo len dielo chvíle. Tieň, ktorý sa v modrých kartúnových šatách vinul popri múre a niesol čerstvý chlieb od pekára, všmykol sa už do brány kávového domu a upaľoval hore schodmi. Stratil sa im z očí. Pri takýchto príležitostiach chvíľu ešte postáli, potom sa bez slova pohrúžili do nevedno akých neznámych myšlienok a kráčali ďalej" (s.110).  

         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára