sobota 11. februára 2017

RECENZIA: Robin Sloan - Nonstop kníhkupectvo pána Penumbru (Aktuell, 2013)

HODNOTENIE:  ***

Clay Jannone je chlapík tesne po tridsiatke, ktorého ekonomická kríza pripravila o miesto v IT -čkára v dovtedy prosperujúcej firme. Po sérii viacerých neúspešných pohovoroch sa napokon zamestná v kníhkupectve, ktoré je otvorené dvadsaťštyri hodín denne. Jeho zákazníkmi sú prevažne čudácki pôsobiaci postarší ľudia. Vedúcim tohto kníhkupectva je muž menom Penumbra. Jannone, ktorý je od detstva veľkým fanúšikom fantasy, sa postupne dozvedá o neuveriteľných tajomstvách, ktoré sa ukrývajú medzi zaprášenými regálmi záhadných kníh. Pustí sa teda do pátrania...

Spočiatku máte pocit, že čítate skvelý Zafrónov román Tieň vetra, až kým nevstúpi na scénu Jannoneov najlepší priateľ z detstva - Neel a mladá zamestnankyňa firmy google - Kat. Od tej chvíle sa začne prelínať na jednej strane svet starých kníh a tajomstvo, ktoré siaha až do 15. storočia, oproti ktorým stoja moderné technológie neodmysliteľne patriace k súčasnému svetu, bez ktorých si svoj bežný deň dnes už ani len nevieme predstaviť. 

Spočiatku to vyzerá na skvelú dobrodružnú jazdu, no časom akoby hlavnému hrdinovi dochádzal dych. Je to škoda, pretože táto hra bola rozohraná viac ako nádejne.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára