sobota 4. februára 2017

Sú knihy príliš drahé? (niečo ako úvaha)

Je zložité dať na túto otázku jednoznačnú odpoveď. Z pohľadu čitateľa sa dá na to pozrieť z rôznych strán. Priemerná cena knihy sa dnes pohybuje v rozpätí :10 - 12 euro. To sa v podstate dnes rovná takému priemernému dennému nákupu bez dlhodobejších potravín alebo produktov z drogérie. Alebo keď si idete sadnúť s kamošmi na pivo, tak vám z toho vyjde na nejakých päť -šesť pív a k tomu balíček arašidov. Poprípade za to pozvete priateľku na pokračovanie filmu Päťdesiat odtieňov šedej a v lepšom prípade vám ostane na malé papierové vrecúško popcornu. Za tie peniaze si môžete vo dvojici užiť hokejový zápas alebo prvú futbalovú ligu vo dvojici s kým len chcete. Ale rozhodne to nebude lóža pre VIP. Pokiaľ nie ste študent alebo dôchodca a nemáte cestovanie železnicami zdarma, suma, ktorú zaplatíte za priemernú knihu, vám ako tak pokryje cestu zo Žiliny do Bratislavy. Môžete si za tých 10 -12 eur  kúpiť mikinu v akcii, dve -tri jednoduché tričká, lacné tenisky u číňana, v ktorých vám bude po celodennom behaní pravdepodobne výrazne cítiť nohy. Môžete si za tú sumu kúpiť ústnu vodu a lacné žiletky na holenie aj s náhradou, vodu po holení a kvalitnejší dezodorant, nejaké ovocie, sladkosti alebo si za to dáte s priateľkou lacnejšie menu mimo centra mesta. Poprípade pozvete svoju manželku, priateľku, kamošku, kolegu alebo milenku na kapučíno, café latté a k nemu si dáte nejaký väčší koláč na polovicu.







Život je otázkou priorít. Pre niekoho je priemerná cena za knihu príliš vysoká. Ten kto zarába lepšie a má ku knihám pozitívny vzťah,  pre toho nie problém vziať si z kníhkupectva aj päť šesť kníh naraz. Samozrejme pre priemernú mladú rodinu s malými deťmi je aj priemerná cena za knihu relatívne vysoká. Tínedžeri si tú sumu radšej odložia na kúpu nového mobilu, zájdu si cez víkend na pár pív alebo si kúpia nejaké handry. Život je otázkou priorít. Mnohokrát je to len o výhovorkách, lebo peniaze neraz minieme doslova na hlúposti a ani si to neuvedomujeme. A pokiaľ je pre vás kúpa novej knihy príliš vysokou položkou, stále existujú knižnice a predajne s Lacnými knihami. V týchto dňoch sú napríklad v Panta Rhei akcie na desiatky kníh so zľavou až do 70 percent. Ale aj iné knižné vydavateľstvá poskytujú pravidelné zľavy, stačí len sledovať internet alebo kamenné predajne. Len si dávajte pozor na to, aby sa z vás postupne namiesto čitateľov nestali zberatelia kníh. Knihy sú v prvom rade na čítanie, až potom by mali slúžiť ako dekorácia vašej obývačky (spálne, kuchyne, chodby...), aby ste sa z nich mohli vytešovať.  Nikdy nie naopak. Knihy by v žiadnom prípade nemali slúžiť ako dôkaz vášho intelektu, ktorým chcete oslniť vašu tetušku, priateľku, kolegyňu, strýka..., keď k vám prídu  na návštevu. Je to smiešne. 


Ak máte radi knihy, skúste si dať záväzok, že si z každej výplaty kúpite aspoň jednu. Myslím, že je to pre väčšinu z vás splniteľná úloha. Čo poviete?                

2 komentáre:

  1. môj názor je taký, že kniha ako produkt sama o sebe je drahší artikel..veľa krát je suma aj nad tých 12 eur...či je to veľa alebo málo za knihu sa dá vysvetliť...niekto si za tú cenu nakúpi oblečenie( ok oblečenie vydrží aj viac sezón a má väčší osoh ako kniha,ktorú prečítaš a založíš) .. lenže kniha je niečo v podstate ako vec,ktorú chcem mať vlastniť,rozšíriť si knižnicu..niekto si takto kupuje modely, hry na pc, už spomínané vyššie oblečenie,hudbu a ďalšie veci..takže dať na kúpu určitú sumu peňazí porovnateľnú napr.s kúpením niečoho čo ma baví(v tomto prípade modely áut) je v poriadku...knihy sú také drahé do akej hodnoty si ich môžem dovoliť.. a keď osobne chcem nejakú knihu, chodím pozerať sem tam tie obchody s Lacnými knihami, kde je dostatok zliav na knihy.. naposledy som odtiaľ odišiel s knihou Nevyjasnené záhady ľudstva za dobrú cenu :) takže kto chce cestu si nájde :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Suhlasim s tvojim nazorom.Zivot je otazkou priorit a kazdy ma v zivote nastavene tie priority inak. Pre mna je zbytocne vlastnit novy mobil za tri stovky, ked o dva roky bude v tom lepsom pripade zastaraly, v tom horsom nefunkcny,no pre niekoho je prioritou prave ten telefon. A knihy,ako pises,sa daju riesit aj cez obchod s Lacnymi knihami alebo cez kniznice, pripadne sa daju vyuzit rozne akcie v knihkupectvach. Ale tak nejaka jedna- dve knihy mesacne, to sa podla mojho nazoru este da:-) Kto chce, hlada sposoby, kto nechce, hlada dovody :-) vdaka za nazor :-)

    OdpovedaťOdstrániť