pondelok 24. júla 2017

RECENZIA: Robert Galbraith, J.K. Rowling - Volanie kukučky (Plus, 2014)

HODNOTENIE:    ****

"Glegee, urobíš prosííím Rachelle niečo pekné na narodeniny? Prosím! Zaplatím. Niečo pekné (nebuď hnusný). Do 21. februára? Prosím, prosím. Ľúbim ťa. Kukučka." (s.169).

Na prvý prípad detektíva Cormorana Strika som sa veľmi tešil, keďže druhý a tretí diel ma veľmi príjemne prekvapil. Už to je v poslednej dobe akýmsi pravidlom, že čítam najskôr pokračovania, až potom úvodné časti. Ale vo väčšine prípadov to nie je až taký problém. 
Stručne k obsahu. Jedného dňa vojde do kancelárie bývalého vojaka a syna rockovej legendy detektíva Strika  (povahou podobný Willisovi v Poslednom skautovi) istý muž menom John Brislow, ktorý nahlási smrť  svojej nevlastnej sestry -supermodelky Luly Landay. Cormoran Strik bude musieť s pomocou svojej novej sekretárky Robin Ellacottovej vniknúť medzi londýnsku smotánku a odhaliť vraha slávnej modelky, pričom podozrenie padá na desiatky osôb rôzneho sociálneho postavenia a farby pleti. Navyše britská polícia pred časom uzavrela prípad ako samovraždu. Príliš málo záchytných stôp, príliš veľa podozrivých a len minimum svedkov. Detektív Strik je charizmatický chlapík stojaci pred rozvodom , s množstvom dlhov, ktorý počas misie v Afganistane prišiel o nohu. Jeho súkromný život dokáže zaujať rovnako ako otázka: Kto je vrahom Luly

"... no zatiaľ nebol pripravený vrátiť sa do normálneho spoločenského života. Prišiel o armádu, Charlotte a pol nohy -potreboval si zvyknúť na svoje nové ja, skôr než ho odhalí ostatným, ktorí určite zareagujú prekvapene a súcitne." (s.166).   

Výborný románový jazyk, dôveryhodné opisy Londýna, napínavý príbeh a skvelo vystavaný žáner. Správne namiešané množstvo  humoru, ktorý mi je osobne blízky. Keď to tak zhrniem, máme v rukách výborný, pomerne rozsiahly román, ktorý zhltnete ako poctivo upečený domáci koláč. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára