štvrtok 20. júla 2017

C.D. Payne - Mládí furt v hajzlu- Denník Nickova syna Scotta Twispa (JOTA, 2012)

HODNOTENIE:    ***

" -Vždycky jsem miloval a vždycky budu. Moje láska nemá vypínač.-."
-To je nějaká písnička?-
-Ne, ale docela to tak zní, co? A tady máme poslední hit od prví dámy naší country Tammy Wynetteovej: Má láska nemá vypínač. Kruci, začínám si připadat dost grogy. Včera v noci jsem spal jenom dvě hodiny." (s.154).



Výhodou siedmeho dielu denníka je, že autor hneď na začiatku vysvetlil rodinné vzťahy a vytvoril niečo ako rodostrom, takže čitateľ sa môže v príbehu ľahšie orientovať. 

Nick Twisp má štyridsaťšesť rokov a spoločne s rodinou sa sťahuje do Los Angeles. Jeho kariéra slávneho žongléra v Las Vegas je pasé a preto sa pokúša dať svojmu životu nový zmysel.. Rozhodne sa, že prerazí ako hviezda sitcomu. 
Jeho pätnásťročný syn Scott Twisp to berie všetko inak. Ťažko znáša, že musí opustiť školu, kamarátov a zvykať si na nové prostredie. 
V L.A. sa zídu snáď všetci Nickovi príbuzní a ľudia, ktorí výrazným spôsobom ovplyvnili jeho minulosť (Sheeni, Paul, Connie, Trent Jake (pôvodným menom Noel Wescott), Apurva...
Scott Twisp sa úplne "potatil." Aj on sa beznádejne zamiluje. Do nádhernej pätnásťročnej dcéry Trenta Prestona a Violet Barnesovej - Azury Prestonovej. Okrem toho je tu ešte aj neter Umy Spurlettiovej, Jakeovej prvej veľkej lásky, Casey, ktorá má rovnako ako Azura na Scotta priam magický vplyv. Pre ktorú z nich sa napokon rozhodne? A dokáže si udržať aspoň jednu z nich?


"Zase sem hrál šachy s Marcusem. Znova mě zmasakroval, akorát že tenkrát ne tak rychle. Je to vlastně docela chytrý, jak ty jezdci mužou přes "vidličku" schlamsnout takovou fúru figurek nebo střelci přefrčet přes celou šachovnici a zaskočit nic netušícího protivníka. Zato král je totální slaboch, kterej se musí rozstřeseně skrejvat za hradbou pěšáku, zatímco jeho stará řádí jak utržená ze ŕetězu" (s.54). 

C.D. Payne zvolil trošku iný postup ako pri predchádzajúcom románe a urobil veľmi dobre. Celá kniha pripomína sitcom a zároveň nostalgickú jazdu za predchádzajúcimi denníkmi. Denník Nickovho syna je minimálne o level kvalitnejší ako predchádzajúci denník jeho mladšieho brata Noela.
Kratšia pauza autorovi určite prospela. Vrátil sa v dobrej forme a my sa opäť môžeme tešiť na ďalšie dobrodružstvá Nicka Twispa a jeho podarenej rodiny.  
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára