piatok 28. júla 2017

RECENZIA: Jo Nesbo - Šváby (Ikar, 2015)

HODNOTENIE:    ****

Nesbov detektív Harry Hole je kombináciou Richarda Krauza z románov Dominika Dána a Cormorana Strika z románov Roberta Galbraitha.
  
Harry má 35. Je charizmatický abstinujúci alkoholik bez rodiny s rozbitým súkromím, no hlavne je to špičkový nórsky vyšetrovateľ. Aj preto ho policajné vedenie posiela do Bangkoku, krajiny preslávenej sexturizmom, aby vyšetril vraždu vysokého politického predstaviteľa kresťanskej strany, ktorý pracoval priamo pod ministerstvom. Hole musí rozmotať pedofilnú sieť, aby sa dostal na správnu stopu. A možno je motív vraždy úplne iný.

Nesbo píše zaujímavo, nevyhýba sa expresívnym scénam ani čiernemu humoru, prípady zakaždým prekvapujúco zamotá a čitateľovi to nijako neuľahčuje. Mám rád Holeho ako literárnu postavu, Nesba ako autora, jeho výborne napísané romány, ktoré sú správne chlapsky drsné a v žiadnom prípade nie povrchné. Hole je presne ten chlapík, s ktorým by som niekedy rád zašiel na pivo, keby to bolo len trochu možné. Keby nebol fiktívnou postavou, ktorá navyše abstinuje. Teda aspoň sa o to snaží.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára