streda 12. júla 2017

RECENZIA:: Jeffrey Archer - Rodinné tajomstvo (Motýľ, 2016)

HODNOTENIE:    ***

"Giles sa zhlboka nadýchol a vykročil po schodoch radnice. Nech bude výsledok akýkoľvek, nesmie zabudnúť poďakovať ľuďom, ktorí ho podporili a ktorých jedinou odmenou by bolo víťazstvo. Vybavil si slová Starého Jacka po tom, čo v jednom z kriketových zápasov nahral sto bodov: Vyhrať je ľahké. Veľkosť človeka sa však meria tým, ako dokáže prijať prehru.-" (s.187).



Polovica roku 1945. Je po vojne. Valné zhromaždenie rozhodlo. Lodnú spoločnosť povedie Giles Barrington na úkor svojho priateľa Harryho Cliftona. Väčšine prítomných odľahne. Harry sa rozhodne pokračovať v spisovateľskej kariére a odchádza propagovať svoju knihu do Spojených štátov. Postava detektíva Williama Warwicka z jeho románov je medzi čitateľmi čoraz populárnejšia. Jeho manželka Emma začne pátrať po dievčatku menom Jessica Smithová. Je to pravdepodobne ďalší potomok jej podareného otca Huga Barringtona, ktorého stihol splodiť so zámožnou židovkou Olgou Piotrovskou, kým ešte obaja žili. 
Giles Barrington sa vrhne sa politickú kariéru. Kandiduje ako poslanec labouristov za londýnsku časť Dockland:
"Barman postavil na pult dva pollitráky. -Deväť pencí, prosím.-
Harry platil prvé kolo, preto predpokladal, že teraz je na rade Giles. 
-Prepáč, ale mám zakázané platiť.-
-Máš zakázané platiť.-
Áno. Kandidát na poslanca nesmie počas volebnej kampane nikomu kupovať nápoje.-
-Konečne som pochopil, prečo sa oplatí kandidovať na poslanca.-" (s.86).
Do Gilesovho života po viacerých milostných aférach vstúpi namyslená mladá dáma menom Virginia Fenwicková, ktorá sa snaží vystúpiť v spoločenskom rebríčku až na samý vrchol. Nezastaví sa pred ničím. Rozháda rodiny Barringtonovcov a Cliftonovcov. Našťastie Gilesova matka stihla spísať pred smrťou testament, ktorý situáciu zachráni. Giles a Virginia sa po krátkej dobe rozvedú. 
Sebastian, syn Emmy a Harryho, sa podal na svojho otca. Je talentovaný, páli mu to, len akosi nedokáže v škole obsedieť. Napriek tomu ho prijmú na Cambridge, kde sa  zoznámi s Brunom Martinezom a neskôr aj s jeho otcom Donom Pedrom, ktorý ho namočí do jedného pochybného obchodu s najslávnejšou sochou Augusta Rodina - Mysliteľom.  
V Jessice sa prebudí maliarsky talent a každému je jasné, že z nej jedného dňa vyrastie svetová umelkyňa. 
Proti Gilesovi Barringtonovi sa vo voľbách postaví starý známy protivník, ktorý mu strpčoval život ešte počas štúdii na strednej škole a aj neskôr, keď bol jeho veliteľom počas druhej svetovej vojny. Jeho meno je Alex Fisher.  
Sebastian a Bruno si vychutnajú tenisové semifinále vo Wimbledone. Po jeho skončení sadnú do Brunovho luxusného auta a idú sa previesť. Z diaľky sa na nich vyrúti masívne nákladné auto, ktoré sa ich snaží vytlačiť z cesty. Sebastian strhne v poslednej chvíli volant na svoju stranu, no havárii sa mu už zabrániť nepodarí...

Po dvoch skvelých Archerových románoch prichádza tretie pokračovanie kroniky rodu Cliftonovcov. Akoby autorovi mierne dochádzal dych. Veľká časť románu je venovaná volebnému súboju Gilesa Barringtona a Alexa Fishera, čo už miestami pôsobí trošku zdĺhavo. Napriek tomu nadpriemerná kniha, ktorá je v najlepšom useknutá a vy musíte okamžite vziať do rúk štvrté pokračovanie, lebo je to ako droga... 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára