štvrtok 27. júla 2017

RECENZIA: Jozef Karika - Tma (Ikar, 2015)

HODNOTENIE:    ****

"Tma v očiach mi pulzovala čoraz rýchlejšie, stál som uprostred čiernoty, úplne stratený a pred dverami vyčkával neznámy hosť." (s.71).

O hlavnom hrdinovi vieme, že je to muž v stredných rokoch, ktorý sa neustále háda so svojou ženou a pracuje ako televízny scenárista. Je bezdetný. Posledná hádka so ženou ho natoľko vyčerpá, že odchádza do Malej Fatry, kde stojí hlboko v lesoch zrub, ktorý kedysi postavil jeho otec. Namiesto vytúženého odpočinku ho však čaká päť dní hrôzy a utrpenia, kedy stratí pojem o tom, čo je ešte realita a čo už výplod jeho fantázie...
Zatiaľ čo Stroskotanec v podaní Toma Hanksa mal za najlepšieho priateľa volejbalovú loptu Wilsona, filmovému scenáristovi robí spoločnosť fotoaparát "Oly" (skratka od Olympusu). Počas snívania ho prenasledujú podobné nočné mory ako v horore Nočná mora z Elm Street s kultovým Freddym Kruegerom. Náš hrdina postupne šalie ako spisovateľ Jack vo filme Osvietenie vo famóznom podaní Jacka Nicholsona. Stretnutie s pytliakmi vyznieva rovnako bizarne ako postavy v Kafkovom Zámku. A keď už sa zdá, že pomoc je nadohľad, všetko sa ešte viac skomplikuje.

Karika vo svojom krátkom románe premiešal horor, thriller, mrazivé opisy, pár drastických scén, ale aj silu čistej drsnej prírody, výsledkom čoho je príťažlivý a dramatický príbeh. 
Napriek tomu  stále čakám, že autorov literárny vrchol ešte len príde, a to v priebehu najbližších rokov.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára