piatok 14. júla 2017

RECENZIA: C.D. Payne - Mládí v hajzlu - mladík v odboji (Jota, 2009)

HODNOTENIE:   *****

"Jmenuji se Nick. Až budu jednou velkej a stanu se gangsterem, budu možná spíš známej pod jménem Nick Píchač. Našim to asi zpusobí jistý rozpaky, ale když už dostaneš od svýho kmotra mafiánskou přezdívku, moc se nevyptáváš proč.
Je mi čtrnáct (skoro) a bydlím v Oaklandu, v apatickym velkoměstě přes záliv od San Francisca. Píšu si ve skrovnym soukromí svýho pokoje na otravně zastaralym átečku. Kámoš Levák mi dal kradenou kopii WordPerfektu, a tak se trochu pokouším zmáknout příkazy na klávesnici. Moje velký přání je bejt jednou schopnej přemístit celej odstavec na jedinej povel. 
   Moje příjmení je Twisp - šíleně ho nesnášim. Dokonce i John Wayne na koni by při vyslovení takovýho jména vypadal jak ženská. Hned jak mi bude jednadvadcet, zbavím se ho, a vyměním za něco mužnějšího. Momentálně sem vysazenej na jméno Dilinger. -Nick Dilinger- . V tom musí  každej cejtit správnýho chlupatýho chlapa." (s.5). 



Nick Twisp je štrnásťročný tínedžer, ktorý je ako väčšina jeho rovesníkov posadnutý sexom. Teda o ňom aspoň fantazíruje a často onanuje pri rôznych predstavách. Jeho rodičia sa nedávno rozviedli. Mama, ktorá pracuje na dopravnom inšpektoráte, strieda partnerov a užíva si slobodu, zatiaľ čo otec, reklamný textár, si narazí sexi devätnástku menom Lacey. Okrem toho je tu ešte staršia sestra Joana, ktorá však už stihla opustiť rodičovské hniezdo a momentálne býva v Los Angeles. Twispovci bývajú v Oaklande.
Nick má najlepšieho priateľa Leroya, ktorého však všetci prezývajú Ľavák. Ľavák je rovnako zúfalý tínedžer ako Nick. Je beznádejne zamilovaný do Millie Filbertovej, ktorá je však zadaná. Ľavák je ochotný urobiť všetko preto, aby si získal jej srdce. Nick mu pomôže nafingovať únos a dokonca aj vraždu. Na Millie však nič nezaberá. 
Najnovší úlovok Nickovej mami - Jerry je obyčajný povaľač a špekulant, ktorý zhruba každý mesiac vymení auto. Je nimi priam posadnutý. A čo sa nepáči Nickovi, Jerry posadnutý aj jeho matkou. Tá sa v Jerryho spoločnosti správa ako hlúpučká tínedžerka. Nosí kratučké minisukne a výstrihy až po brucho. Nick by Jerryho najradšej zabil.
Všetci traja vyrazia na spoločnú letnú dovolenku k moru. Okolnosti ich zavedú do kresťanského kempingu, v ktorom okrem iných hostí, pobýva aj nádherná štrnástka menom Sheeni Saundersová. Asi si dokážete predstaviť, čo to spraví s nadržaným tínedžerom túžiacim konečne sa zbaviť svojho panictva. Lenže to zďaleka nebude také jednoduché. Sheeni je inteligentná, zdravo sebavedomá a navyše zadaná kočka. Jej frajer Trent Preston pochádza z dobrej rodiny, je to vyhlásený fešák a navyše sa s Sheeinou priatelia už od škôlky. Sheeina je priam posadnutá Jeanom - Paulom Belmondom a francúzskym jazykom. Nick je napriek  mnohým nepriaznivým okolnostiam rozhodnutý, že o Sheieinu zabojuje. Na jej radu si vytvorí alter ego, jeho nové rebelské ja sa volá Francois Dilinger. Prázdniny sa skončia a Nick sa lúči so Sheeinou. Ich vzťah bude pokračovať na diaľku, čo znamená cez telefón a cez listy, keďže mobily ešte na začiatku deväťdesiatych rokoch boli v plienkach. Ich spoločným putom je škaredý pes Albert, ktorého nájdu zatúlaného neďaleko kempingu, v ktorom sú počas prázdnin obaja ubytovaní. 
Po Jerryho nešťastnej smrti si Nickova mama nasťahuje do domu nového partnera Wallyho Rumpkina. Skoro dvojmetrový dobrák si na rozdiel od Jerryho okamžite získa Nickove sympatie. Lenže jeho mame sa asi veľmi nepáči, keďže ho po krátkom čase vymení za tučného neokrôchanca, miestneho šerifa Lanceho Wescotta. A toho Nick teda nemusí ani náhodou. Ich tichá nenávisť postupne prerastá do otvorenej vojny. 
Keďže Nickov otec býva v rovnakom meste ako Nickovo milované dievča Sheeina Saundersová, Nick je rozhodnutý spáchať taký hrozný čin, ktorým by donútil matku ,aby ho definitívne poslala za otcom. Nick po viacerých prúseroch spraví kolosálny zločin. Podpáli mamino auto aj s prívesom. Lenže požiar sa rozšíri a chytia sa nielen stromy, ale aj okolité domy. Nickova mama zúri. Vysadí syna na prvý autobus a pošle ho za otcom. Nick je spokojný. Na perách mu hrá široký úsmev. Jeho plán vyšiel.O chvíľu bude objímať svoju drahú...
Všetko však zmení jediný telefonát. Sheeina sa lúči s Nickom. Odchádza z Ukiahu, do ktorého Nick práve prichádza a jej kroky vedú do prestížnej školy v Santa Cruz, ktorá je vzdialená "len" necelých osemsto kilometrov... A ako bonus, spoločnosť jej bude robiť šarmantný Trent Preston! Nick Twisp je v koncoch. Práve sa mu zrútil celý svet.

Nick Twisp je kultová postava, ktorú si obľúbi každý kto ešte nezabudol, že bol kedysi tínedžerom. Skvelý humor, ktorý vás neraz donúti smiať sa nahlas, perfektný slang a hovorový jazyk. Neošúchané opisy, výborné postavy, jednoducho bezchybná kniha:

"Pořád ještě používam klávesu F3 (help). Děsná škoda, že život nemá nějakou takovou klávesu. Stiskl bych ji a nechal si sem poslat dvě abnormálně  nadržený šestnáctky." (s.6). 

"- Kolik  si myslíš, že je asi chlapu, kteří stojí o jednaštyřicetiletou ženskou se dvěma faganama, bez peňez a s jizvema po porodech? Není to žádnej idol stříbrnýho plátna, ale je lepší než nic.-
Máma byla realistka ve všem, kromě svýho věku. Je jí třačtyridcet." (s.17).

"Millie Filbertová se vdává. Bere si budoucího otce svýho dítěte. Marta se o tom doslechla a dnes ráno šla s touto novinou Leváka vzbudit. Ten zvolal: -Tento den tak pro mne zustane navždy zapsán černým písmem!- To byl fór. Doslova totiž řekl: -Kurva piča.-" (s.19). 

Pred časom som čítal Nicka Twispa v slovenčine a už vtedy ma to veľmi chytilo. Aj keď český slang je v preklade anglo americkej literatúry minimálne o päťdesiat percent lepší. Keďže ďalšie diely vyšli len v češtine, rozhodol som sa kúpiť si celú sériu Nickových denníkov. Spoločne so Salingerovým Kto chytá v žite a Bukowskeho Šunkovom náreze, je Payneov Nick Twisp pre mňa najlepším čítaním o tínedžeroch nielen pre tínedžerov.  

        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára