utorok 18. júla 2017

C.D. Payne - Mládí v hajzlu - mladík pod pantoflem (JOTA, 2009)

HODNOTENIE:    ***

"Další výročí. Přesně před rokem sem začal psát tento skromnej denník. Tenkrát sem byl osamělý, nešťastný dítě v Oaklandu. Dnes sem osamělej, něšťastnej ženáč ve Francii. Dítětem už nejsem, dospělým ještě nejsem, a normálně se -doufám, že přechodně - nacházím v ženským stádiu vývoje." (s.177). 

"Odpočívám v hotelovým pokoji ještě rozhicovanej žhavým orgasmem. Popíjím nepravý šampáňo a cucám bonbony." (s.11).

"Muj čtvrtej den v Paříži a Eiffelovku sem jestě ani nezahlíd. Možná není tak impozantní, jak všichni říkaj, nebo ji rozšroubovali a dali někam očistit." (s.15).



Piaty diel uzatvára zápisky Nicka Twispa v hlavnej úlohe.. V pokračovaniach sa totiž budú vyskytovať už len jeho rodinní príslušníci. 

Nick Twisp s výzorom Jeana - Paula Belmonda a s novým menom Rick S Hunter si konečne vzal svoju vysnenú Sheeni a prežívajú spolu romantické chvíle v Paríži. Našťastie majú odložené nejaké peniaze, no nákladný život v hlavnom meste Francúzska si vyberá svoju daň. Nick je nútený pracovať za pár euro ako domovník u pani Ružičkovej, ktorá pochádza z Českej republiky. Pani Ružičková, ktorá kedysi pracovala v cirkuse, má veľmi pôvabnú sedemnásťročnú neter Reinu Veselú, čo samozrejme neujde Nickovej pozornosti. Do Paríža pricestuje starý známy playboy Trent, ktorému sa rozpadá manželstvo s Apurvou a tak sa snaží uniknúť pred problémami. S tými mu veľmi rýchlo pomôže krásna ohybná Violet, ktorá vystupuje ako hadia žena. Connie, dcéra multimilionára, sa snaží uhnať Sheeninho brata Paula. Nick urobí krátku hereckú kariéru, užije si svojich pätnásť minút slávy, no jeho úlohu postupne prevezme ten otravný Trent Preston. Sheena uteká pred svojim otcom a Nick ostáva sám. Romantika v Paríži dostáva vážne trhliny. Nick sa pridá k cirkusu a snaží sa vypátrať svoju drahú nevypočitateľnú manželku. Lenže všetko sa strhne takým smerom, o akom sa mu ani nesnívalo...

Prvá časť denníka, ktorá opisuje Paríž, je veľmi príjemná a aj celkom zábavná. Spoločný život Nicka a Sheeni je skvelo zobrazený. Keď sa však Nick pridá k cirkusu a berie na seba novú identitu - tentoraz vystupuje ako stará pani Fulkeová, začína to byť neskutočná nuda. 
S prvým a druhým dielom to porovnávať ani nemá význam ale tá príjemná nostalgia na všetky tie prežité Nickove dobrodružstvá to ako -tak zachraňuje. Takže s prižmúrenými očami slabší priemer. 

"Aby sme nějak zabili čas, moje milovaná vytáhla scrabble. Myslím, že ještě nikdy v dějinách se tato hra nehrála na tak vražedný úrovni. Boj mohl být ještě lítější v případě, že by všechny strany disponovaly nukleárníma zbraněma." (s.135). 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára