utorok 4. júla 2017

RECENZIA: Benjamin Parzybok - Gauč (Plus, 2017)

HODNOTENIE:    *****                                                            KNIHA MESIACA JÚL


"Shora, z výšky tisíce metru, viděn očima kroužícího orla, je to nepochopitelný úkaz. Neohrabaný šestinohý hmyz, jakýsi brouk, který tak dlouho ožíral révu, až se s ní stal ocet. 
  Z pěti set metru je to mutant, tvor se třemi hlavami, z nichž každá je nadána vlastní vulí a snaží se vést trup svým vlastním směrem. Chvíli jde tam, chvíli zas jinam, a většinu času jen tak neurčitě bloumá jako tři ruce spojené nad věšteckou tabulkou. 
  Z padesáti metru, ze střechy výškového domu, začína být patrné, že každý pár nožiček toho hmyzu je ve skutečnosti spojen lidským trupem a hlavičkou, že ty tři postavy sdílejí nějaké břemeno, jež společně nesou. Skoro se zdá, že to je kus nábytku. 
  Z pěti metru -približně z výšky, ze které na člověka dohlíží jeho anděl strážný a ze které i my budeme sledovat tenhle příběh - je zřejmé, že ti tři nesou gauč. Oranžově čalouněný gauč. 
Dost velký."(s.7).



Už sme zažili rôzne road movie. Viacerí ľudia sa vydali na cestu na starom poctivom americkom mustangu, na harlejke, dokonca na kosačke, ale road movie na oranžovom (alebo s oranžovým) gaučom sme tu ešte nemali. Poďme teda pekne poporiadku. Máme tu trojicu kamarátov, ktorých spojí spoločné bývanie, ktorého súčasťou je aj vyššie spomínaný oranžový gauč. Thom Bakker je macher na počítače, skvelý hacker, ktorý len nedávno prišiel o prácu. Erik Glakowsky je veľký sukničkár, ktorý si užíva dámsku spoločnosť. Posledný člen partie sa volá Tree. Väčšina snov, ktoré sa mu v noci snívajú, sa v blízkej budúcnosti aj splnia. 
Jedného dňa vrchní susedia nešťastnou náhodou vytopia byt troch kamarátov a oni sú nútení z neho odísť. Jediné čo si so sebou vezmú je oranžový gauč. Spočiatku sú rozhodnutí, že ho darujú charite, no čím bližšie sa k budove blížia, tým viacej gauč naberá na váhe. Akoby im ukazoval cestu, ktorou sa majú vydať. Keď sa totiž vyberú smerom, ktorý im gauč ukáže, vtedy váži oveľa menej. Naši traja kamaráti sa rozhodnú, že s gaučom precestujú celé Spojené štáty, hoci im k tomu chýba nejaký konkrétny zmysel. Cestou stretnú mladú atraktívnu novinárku menom Jean, do ktorej sa Thom okamžite zahľadí. Pred odchodom jej sľúbia, že ju budú pravidelne informovať o svojich krokoch po Štátoch. To však ešte netušia, kam ich jeden naoko obyčajný gauč zavedie...
Po chlapcoch poľuje vláda, anonymní záujemcovia núkajú za gauč tisíce dolárov, pokúsia sa ich odstrániť nájomní zabijaci. Zdá sa, že gauč v sebe skrýva mýtické tajomstvo, staré niekoľko tisícročí. Kam až budú musieť chalani prísť, aby odkryli veľké gaučové tajomstvo?

Len málo príbehov ma dokázalo tak veľmi prekvapiť. Dej príbehu sa začne uberať smerom, o ktorom som ani nesníval. Trojicu chalanov si rýchlo obľúbite. Spolu s nimi stretnete mnoho zaujímavých ľudí, zažijete dramatické chvíle, ale sa aj neraz schuti zasmeje: 
"Ale líbí se mi ten váš nápad s gaučem a stěhováním, protože v sobě má takový vnitřní rozpor. Gauče jsou v běžném životě téměř symbolem nehybnosti a to je skvělé. Ten vnitřní rozpor hraje ve váš prospěch. Uvádíte do pohybu nepohyblivé, dynamizujete statické, vykořeňujete zekořenené. Na tom něco je, ale měli byste to trochu víc rozvinout. Dáš si pivo, čahoune?" (s.81).
"No to je paráda, ale co jim tam řeknete? Že jste dřív nesli gauč, že teď jste tři týpci, co hledají svuj gauč, protože to je něco jako Svatý grál gauču?" (s.80). 
"Přemýšlel, co se asi děje doma. Jak se má jeho máma, co by asi řekla, kdyby věděla, že zrovna teď šlape vodu v Tichém oceánu, aby dotlačil starý gauč do Jižní Ameriky." (s.179). 

Kniha je rozdelená na tri časti (Gauč, Spodný prúd a Axis Mundi). Originálny príbeh, ktorý je vyrozprávaný bravúrnym spôsobom, navyše s výborným českým prekladom. Chválim aj formálnu stránku románu, obal knihy je veľmi vydarený. Jedno z najlepších diel, aké som v poslednom období prečítal. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára