sobota 15. júla 2017

C. D. Payne - Mládí v hajzlu 2 - mladík v okovoch (JOTA, 2009)

HODNOTENIE:   *****

"- Tak jo, Nicku. Zdá se, že přijet nechceš. Ale myslím si, že kdybys dal Lancemu šanci, určitě by sis ho časem oblíbil.-
-No jo. - Jasně. Prej byla doma s Josephem Goebblesem o víkendech  pěkná prdel. - (s.42). 



Nick Twisp pokračuje vo svojich zápisoch. Jeho milovaná Sheena Saundersová odcestovala do Santa Cruz, aby sa tam zdokonaľovala vo francúzštine. Samozrejme po boku populárneho fešáka Trenta Prestona. Nick sa začína rozhliadať po Ukiahu, po meste, ktoré je totálnym zapadákovom, navyše leží dvesto kilometrov od Santa Cruz. Jeho otec George Twisp si vychutnáva skvostné prednosti mladučkej Lacey a o Nicka nejaví takmer nijaký záujem. Ten má teraz problémov vyše hlavy. Prišiel o kamoša Ľaváka, s ktorým je len v telefonickom kontakte, jeho láska odcestovala s playboym Trentom na novú školu a aj on si musí zvykať na nových spolužiakov a nové prostredie. Ľavákovo miesto najlepšieho kamoša postupne preberie Frank DeFalco, prezývaný Hároš, ďalším Nickovým parťákom sa stane Ind Vijay Joshi, ktorý má krásnu šestnásťročnú sestru  Apurvu, ktorá spôsobí Nickovi nejednu bezsennú noc. Aby toho nebolo málo, pes Albert, ktorý je symbolom lásky Nicka a Sheeany, sa záhadným spôsobom rozmnoží.
V susedstve býva chalan menom Dwanyne,  pomýlený vyšinutý tlstý rasista, ktorý skočí Nickovi na každú somarinu, ktorú vypustí z úst. Nick ho napríklad presvedčí o tom, že nedostatok spánku je pre človeka veľmi prospešný a otvára mu nové obzory. Odvtedy Dwayne robí všetko preto, aby zostal v bdelom stave.
Nick vie, že jeho jedinou šancou, ako mať svoju milovanú pod kontrolou a zároveň ju dostať z pazúrov toho slizáka Trenta je, priviesť ju za každú cenu naspäť do Ukiahu. Urobí preto všetko možné aj nemožné. Neštíti sa spojenia so škaredou a zákernou Bernice Lynchovou.
Keď už sa zdá, že všetko je definitívne stratené a nič nezaberie, Nick nahovorí svojich kamošov Hároša a Vijayho na cestu do Santa Cruz. S prísľubom krásnych mladých nadržaných Sheeaniných spolubývajúcich, ktoré už na nich údajne netrpezlivo čakajú - radodajná kočka Taggarty a vysoká basketbalistka Heather, sa trojica tínedžerov vyberie na starom ojazdenom kradnutom aute do Santa Cruz.
Všetko však samozrejme dopadne úplne inak (teda aspoň pre Nicka určite) a po viacerých prúseroch začne po ňom ísť polícia. Nick nemá na výber. Zatiaľ čo sa jeho milovaná Sheena vracia naspäť do Ukiahu (táto časť plánu mu teda vyšla), on má pre zmenu namierené do Indie. S falošným cestovným pasom a bez peňazí.

Druhý diel denníkových zápiskov Nicka Twispa je rovnako nadupaný ako jednotka. Prostredie strednej školy, zaujímavý týpci, kopec srandy, ale aj dramatických situácii. Nick nie je v žiadnom prípade uhladený tínedžer len s kladnými vlastnosťami, keď je to potrebné, nerobí mu problém podraziť svojich najlepších kamošov, klame svojej milovanej len aby ju nestratil, svojimi sebeckými rodičmi pohŕda. Je inteligentný, "vyčúraný", vypočítavý, no má zmysel pre humor a vie si na svoju stranu získať ostatných. Bol by z neho skvelý politik. Aj preto Nicka Twispa zbožňuje už niekoľko generácií tínedžerov.. Myslím si, že to ako dôkaz perfektnej zábavnej literatúry úplne postačí.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára