pondelok 27. marca 2017

RECENZIA: Zak Ebrahim a Jeff Giles (Teroristov syn, Noxi, 2016)

HODNOTENIE:   ***

"Existuje názor, že vražednej nenávisti sa musí človek učiť - a nie iba učiť, musia mu ju naliehavo vštepovať. Nie je to fenomén, ktorý sa vyskytuje prirodzene. To je lož. Je to lož opakovaná znova a znova -často ľuďom, ktorí nemajú nijaké prostriedky a ktorí nemajú  prístup k alternatívnym názorom na svet. Je to lož, ktorej môj otec veril, a dúfal, že ju odovzdá aj mne" (s.12).



Zak Ebrahim s nemalou pomocou Jeffa Gilesa napísali autobiografickú knihu o chlapcovi, ktorého otec Sajjíd Nusair bol radikálny terorista: "Práve sa chystáme baliť, a keď som posledný raz na rade, prihodí sa niečo zvláštne: náhodou odstrelím svetlo na vrchole terča a ono sa zatrasie, exploduje a zapáli siluetu muža. Otočím sa na babu, celé telo mi stuhne v obave, že som urobil niečo zlé. Na počudovanie sa otec usmeje a súhlasne prikývne" (s.37).
 Keď mal Zak sedem rokov, Sajjíd Nusair zastrelil vodcu Židovskej obrannej                      ligy - Kahanea. To sa stalo v roku 1990. O tri roky neskôr Nusair pomáhal priamo z väzenia, v ktorom si v tom čase odpykával trest, organizovať plán bombového útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku. Nusair Sajjír sa mohol spoľahnúť aj na podporu samotného Usámu bin Ládina. Zak Ebrahim sa musel so svojou mamou a súrodencami celé detstvo sťahovať z miesta na miesto a spoliehať sa na finančnú pomoc radikálnych teroristických moslimských organizácií.

Napriek tomu, že Zaka Ebrahima vychovával radikálny fanatický terorista, on sa nevydal v jeho stopách. Naopak. Odsúdil otcovo správanie a úplne s ním prerušil akékoľvek kontakty. Dnes sa snaží šíriť mierové posolstvo a angažuje sa v boji proti terorizmu. Organizuje prednášky, na ktorých poukazuje na dôležitosť nenásilného riešenia.

Teroristov syn je krátkym spomienkovým nahliadnutím do deväťdesiatych rokov, do čias, kedy bolo moslimské radikálne zoskupenie na vzostupe. Zak sa bližšie pristavil aj pri rodine svojej matky, ktorá bola vychovávaná ako kresťanka. Okolnosti ju však zaviali do náručia milovaného muža, z ktorého sa neskôr vykľul fanatický zabijak. Cesta k radikálnemu islamu bola v prípade Nusaira Sajjíra pomerne komplikovaná, no odkedy naskočil na plávajúcu loď, už z nej nevystúpil. Bol presvedčený o tom, že cesta, ktorou sa vydal, je tá jediná a správna...   

Ak sa chcete dozvedieť ako vyzerá každodenný život v rodine, islamského teroristu, potom vám toto 93 stranové knižné dielo ukáže niekoľko zaujímavých podrobností, ktoré Vás určite prekvapia...  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára