piatok 24. marca 2017

RECENZIA: Markus Zusak - Smečka rváču (Argo, 2015)

HODNOTENIE:   *****

"Rváč muže zvítězit, ale neznamená to, že se vítěz umí rvát" (s.132).  



Druhý diel novelovej trilógie pokračuje v príbehu o dospievajúcom Cameronovi Wolfem. Približuje osudy jeho starších bratov RubenaSteveho, ktorý sa odsťahoval z domu a teraz býva spoločne s priateľkou kúsok od rodičovského domu. Zmieňuje sa o Sarah, Cameronovej sestre, o ktorej koluje po meste povesť radodajnej slečny, nezabudne ani na Cameronovho otca, ktorý utrpel pracovný úraz, následkom čoho prišiel o robotu a teraz sa utápa v sebaľútosti a pristaví sa aj pri obetavej Cameronovej matke, ktorá v podstate ťahá celú domácnosť.
Cameron spoločne s Rubenom chodia na preteky chrtov, na ktorých nelegálne stávkujú, uťahujú si z policajtov, boxujú na dvore za domom. A to tak úspešne, že si ich všimne istý Perry Cole, chlapík, ktorý organizuje amatérske zápasy v boxe. Zatiaľ čo Ruben je rodený bitkár, ktorý vzbudzuje rešpekt, Cameron je jeho pravým opakom. Musí znášať uštipačné poznámky na svoju adresu, čo ho však paradoxne namotivuje a postupne sa aj z neho stáva rešpektovaný bojovník v ringu. Cameron sa zamiluje do Stephanie, dievčaťa, ktoré obdivuje jeho brata. Napriek tomu, že CameronRuben sa neustále doťahujú, robia si zo seba posmech a nadávajú si, keď ide do tuhého, stoja vždy pri sebe: "- Musíme se dostat dál. Musíme bejt víc... jen si vezmi mámu. Muže se udřít. Táta je odkecanej. Steve se už prakticky odstěhoval. O Sarah se říká, že je čubka. - Zatne prsty pevnějc do drátu a skrz zaťatý zuby vysvětluje, o co mu jde. -Takže zbejváme my dva. Je to jednoduchý. Musíme to někam dotáhnout. Musíme si vybojovat sebevědomí. -" (s.59).
Boxerská sezóna sa blíži do svojho finále a ostáva vybojovať už len posledný zápas. Proti sebe sa do ringu postavia dvaja bratia. 
Cameron a Ruben to ešte musia nejako šetrne oznámiť svojim rodičom... 
"Divný, nezdá se vám, co všechno takovej čas umí? Umí letět, ukazovat, a co nejhuř, umí vypršet" (s.72).

Druhý diel trilógie sa zameriava hlavne na boxerské zápasy, preteky chrtov a opisuje veľmi úprimný bratský vzťah Camerona, ktorý obdivuje svojho staršieho súrodenca Rubena. Záverečná časť druhého dielu novely pripomína vynikajúci film z roku 2011 Warrior: Brat proti bratovi
Opäť sa stretneme so všetkými hlavnými postavami z prvého dielu, zasmejeme sa, budeme dojatí, budeme Cameronovi držať palce, aby to všetko nejako zvládol a budeme sa snažiť pochopiť jeho brata a zároveň najlepšieho priateľa - Rubena.
Keďže som vyrastal s mladším bratom, tento skvelý príbeh mi je ešte o niečo bližší. Stačí  už len dodať, že táto Zusakova trilógia sa číta úplne sa.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára