streda 15. marca 2017

Jo Nesbo -Netopierí muž (Ikar, 2014)

HODNOTENIE:  ****

"Cítite to, však? Netopierí muž. Narahdarn!
-Prosím? -nechápal Wadkins.

Narahdarn- zopakoval Yong. -Symbol smrti aborgínov, netopierí muž -" (s.225).

Zrejme je to tým austrálskym prostredím, ale Nesbov román mi na začiatku pripomínal filmového Krokodíla Dundeeho.
Harryho Hole je dnes už kultový nórsky detektív, ktorý prichádza do Austrálie pomôcť miestnej polícii vyšetriť vraždu mladej Nórky Inger Holterovej. Jeho parťákom a neskôr priateľom sa stane Andrew Kensington, pôvodom aborigén. Na scénu vstupujú ďalšie zaujímavé postavy - Otto Bubbur (Rechtnagel) -transexuálny klaun, bezdomovec       Joseph - bývalý výsadkár, Evans Whitea - drogový díler a zároveň blízky priateľ zavraždenej, Alex Tomaros -majiteľ baru, v ktorej pracovala zavraždená Inge,    Toowoomba-nádejný mladý boxer, ktorého otcovsky vychováva Andrew Kesington. Podozrivých je teda viac ako dosť. Na vyšetrovanie prípadu dozerá hlavný komisár McCormac. Harry Hole je bývalý alkoholik, ktorému stroskotali vzťahy so ženami a ktorý má talent na to, stretávať nesprávnych ľudí. Počas vyšetrovania vraždy sa zoznámi s krásnou ryšavou Švédkou Birgittou, pracujúcou v miestnom bare. Udalosti sa natoľko skomplikujú že Harry začne opäť nasávať, pokašle si nádejný vzťah s Birgittou  a prebúdza sa ako bezdomovec na lavičke vedľa bývalého výsadkára Josepha, v malom zapadnutom austrálskom mestečku...

"Život sa skladá zo sérii nepravdepodobných náhod. Aj keď si kúpiš žreb s číslom 822531, mal si šancu jeden k miliónu dostať práve toto číslo" (s.208).

Zaujímavo vyrozprávaný príbeh, ktorý je obohatený o austrálske mýty a legendy, ktoré sa prelínajú so súčasnosťou. Harry Hole - hlavný hrdina románu je charizmatický vyšetrovateľ, s ktorým aj napriek viacerým nedostatkom (alebo práve pre ne) budete sympatizovať.
Priznám sa, že viacej ako samotné vyšetrovanie vraždy ma zaujal Holeho súkromný život, čo však vôbec nie je na škodu.
Netopierí muž bol prvý román od Nesba, po ktorom som pred časom siahol. Odvtedy si s veľkými očakávaniami prečítam každú jeho knihu, pokiaľ mám tú možnosť. Zatiaľ ma ešte nesklamal.

Už sa neviem dočkať, kedy vyjde najnovší Smäd.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára