utorok 7. marca 2017

RECENZIA: Peter Tóth - Kauza Cervanová I (Dixit, 2015)

HODNOTENIE:   ***

V roku 1976 sa odohrala udalosť, ktorá rozdelila a stále rozdeľuje spoločnosť na dve skupiny. Roman Brázda, Miloš Kocúr, Milan Andrášik, Pavol Bedáč, František Čerňan, Stanislav Dúbravický a Juraj Lachan, siedmi mladí muži obvinení a následne odsúdení za znásilnenie a brutálnu vraždu medičky Ľudmily Cervanovej. Zbieranie dôkazov trvalo vyšetrovateľom bezmála šesť rokov. Po roku 1989, keď boli obžalovaní zbavení obvinenia, začalo viacero médií hľadieť na kauzu ako na politický proces namierený proti zlatej mládeži, proti deťom tzv. buržoáznych predstaviteľov.

Peter Tóth napísal bestseller Bežec, ktorý som vnímal ako vzrušujúcu story odvážneho mladého novinára. Petrovi Tóthovi som v tom čase úprimne fandil. 
Kauza Cervanová I je v podstate dokumentárnym príbehom plným výpovedí obžalovaných, dobových svedectiev a ďalších právnych spisov. Problém je, že kniha je vystavaná príliš subjektívne, je akousi obžalobou, ktorá ponúka len minimálny priestor obvinenej strane. Miestami pôsobí až príliš pateticky a viaceré výpovede sú neprofesionálne domýšľavé a vyfabulované podľa autorovho názoru a vnútorného presvedčenia..
Netrúfam si vyniesť jednoznačný rozsudok nad partiou tzv. nitrianskej skupiny, v každom prípade Tóth ponúka dokument, ktorý stojí za prečítanie. Názor na kauzu Cervanová nechám na vás...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára