utorok 28. marca 2017

RECENZIA: Jo Nesbo - Smäd (Ikar, 2017)

HODNOTENIE:   ****

"Tvoj šéf má čierne srdce, chlapče, to si pamätaj. A teraz tvojho šéfa opäť trápi smäd" (s.186).



Harry Hole je späť a to v najlepšej forme. Je načase, keďže v Nórsku vyčíňa vrah a všetko nasvedčuje tomu, že ide o novodobého upíra...

Harry vstupuje do príbehu až na 69 strane. Už tri roky je šťastne ženatý so svojou životnou láskou, právničkou Rachel Faukeovou a na plný úväzok prednáša na univerzite, ktorá vychováva nádejných príslušníkov policajného zboru. Jedným z poslucháčov je aj Harryho nevlastný syn Oleg. Zdá sa, že kariéra úspešného vyšetrovateľa je v Harryho prípade navždy minulosťou. Lenže polícia nájdu mŕtvu ženu. Úspešnú advokátku Elise Hermansenonovú. Za Harrym Holem prichádza starý známy lišiak Mikael Bellman, nádejný adept na ministerské kreslo, ktorý vydieraním donúti Harryho, aby sa osobne ujal prípadu. Šéfkou vyšetrovacieho tímu je príťažlivá Katrine Brattová, ktorá má okolo seba viacero skúsených kolegov - Trulsa Berntsena, Bjorna Holma, Magnusa Skarreho a svojho priameho nadriadeného Gunnara Hagena. Do zohratého tímu navyše pribudne mladý nádejný policajt Anders Wyller, pre ktorého je Harry Hole hrdinom a zároveň aj veľkým vzorom. Na úspešné vyšetrovanie dozerá ambiciózna členka mestského zastupiteľstva Isabelle Skoyenová.
Harry Hole dostane povolenie vytvoriť svoj vlastný vyšetrovací tím. Vezme si k sebe Bjorna Holma, skúseného psychiatra  Hallesteina Smitha a mladého policajta Andersa Wyllera.
Harry sa dozvie, že páchateľ znásilnil na jeho svadbe s Rachel dcéru jeho priateľa a súčasne uznávaného profesionálneho psychológa Stáleho Auneho - Auroru. Onedlho je zavraždená aj druhá obeť. Tentoraz je to istá Penelope Raschová, ktorej páchateľ tak isto vysal z tela krv. Keď zmizne aj mladá vysokoškoláčka Marte Ruudová, v Nórsku vypukne skutočná panika. Polícia nemá nijaké stopy a verejnosť dostáva vyšetrovací tím pod tlak, čo samozrejme nahráva páchateľovi. Veľmi iniciatívna je najmä novinárka Mona Daaová. Harry sa v zúfalstve obráti na psychopata Sveina Finneho, ktorý si odpykáva dlhoročný trest vo väzení.

Priznám sa, že mi chvíľu trvalo, kým so si zvykol na usadeného Harryho, ktorý sa prihovára svojim študentom na univerzitnej pôde spoza katedry, namiesto toho, aby sedel niekde v tmavej a neútulnej kancelárii. Ale pomerne rýchlo som prijal túto jeho novú pozíciu. Trošku mi prišlo komické mýtizovanie jeho postavy:
"- Je to Harry Hole-, zakričala Katrine.
-Naozaj?- Policajt si premeral Harryho od hlavy k pätám a nadvihol pásku. -Ja som si myslel, že Hole je len mýtus- dodal." (s.128).
"...holehead. V žargóne školy to bolo označenie študentov, ktorí uviazli v legende o Harrym Holem a v extrémnych prípadoch bola pre nich hlavnou motiváciou uchádzať sa o miesto v škole" (s.130).

Páči sa mi Nesbovo odkazovanie na známe filmy, populárne piesne, slávne knihy a ich spisovateľov: "Pozrela sa na svoj drink. Začala piť White Russian iba preto, lebo ho pil aj Jeff Bridges ako The Big Lebowski" (s.62).
"Harry bežal. Nebehal rád. Niektorí ľudia  behajú. lebo to majú radi. Haruki Murakami to má rád. Harry mal rád Murakamiho knihy, okrem tej o behaní, tú ani nedočítal" (s.123).

Skvelý príbeh atmosférou pripomínajúci dnes už kultový Fincherov thriller - Sedem, v hlavnej úlohe s Bradom Pittom a Morganom Freemanom. Čierneho humoru trošku ubudlo, príznaky alkoholizmu ostali, skvelý vyšetrovací inštinkt ani po troch rokoch nevymizol. Dramatické situácie, nečakané zvraty v príbehu a šokujúci páchateľ. To všetko prináša najnovší Nesbov román SmädHarrymu trojročná prestávka vo vyšetrovaní jednoznačne prospela a vrátil sa v tej najlepšej forme!
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára