streda 24. októbra 2018

RECENZIA: Peter Adamecký - Piešťanská spojka (Artis Omnis, 2013)

HODNOTENIE:   ***

" Stačí len keď spomenieš dve slová - Piešťany a kufrík. Stavím sa s tebou o tisíc eur, že bude chcieť, aby som okamžite prišiel na úrad vlády, alebo kde sa teraz nachádza. A nehovor, kto som. Žiadne meno, len Piešťany a kufrík. A pre istotu povedz, že prinesiem aj trochu z toho, čo chcú, aby mi veril. Zapamätáš si to? - " (s.152). 



Vladimír Lánik je súčasťou veľkým politickým zmien, ktoré sa dejú v krajine Najmä vďaka nim sa ocitne v spoločnosti vysoko postavených tajných agentov. Jedného dňa dostane za úlohu sledovať svojho spolužiaka zo základnej školy Romana Paluša, ktorý získal jeden dôležitý balíček o ktorý majú záujem Rusi aj Američania. Celá akcia sa má odohrať v Piešťanoch a bude mať ďaleko siahli dopad na celú krajinu...

Politický thriller, ktorý pripomína staršie romány Jozefa Kariku a sériu kriminálnych prípadov Dominika Dána. Viaceré mená sa dajú ľahko domyslieť (bývalý šéf tajných Baxa, bývalý premiér Sekáč). Nechýbajú vysoko postavení tajní na strane Ruska (Lazutin, Treščakov, Vasja) a samozrejme zástupcovia na strane Spojených štátov (veľvyslanec Tom Ognetti a jeho pravá ruka Wolski). Nitkami udalostí ťahajú okrem premiéra a ministra vnútra aj riaditeľ SIS Strečanský a vplyvný človek z úzadia, istý muž menom Bory. Atmosféra v uliciach nápadne pripomína kauzu Gorila. Zdá sa, že masívnu vlnu odporu už nedokáže nič zastaviť.

Román má viacero dramatickým momentov a zaujímavých prepojení. Aj keď ide o fikciu, niektoré momenty vychádzajú z reálií. Niežeby sme sa dozvedeli niečo, čo sme doteraz nevedeli, no vcelku ide o dobré čítanie, ktoré zvládnete za jedno popoludnie a príjemne si pri ňom oddýchnete.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára