piatok 19. októbra 2018

RECENZIA: Karl Markus Gauss - Roztrastení Nemci (Absynt, 2017)

HODNOTENIE:   ***

"- Nuž, Hitlerovi naši Rusi dobre podkúrili - stručne zhrnula udalosti, ktoré rozhodli aj o jej živote. To najdôležitejšie pre ňu bolo ostať dobrým človekom. Boh nám predsa nariadil milovať všetkých ľudí. Rusov, Nemcov, úplne všetkých. Keď nás na to upomínala, pohrozila trošku zdvihnutým ukazovákom, aby sme si to tiež pamätali a dbali na to na všetkých našich cestách. Milovať ľudí, nestrácať odvahu a byť dobrý kresťan, to bolo najdôležitejšie." (s.131). 



Po vojne sa z pochopiteľných dôvodov nenašlo veľa ľudí, ktorí by sympatizovali s Nemeckom. Ľudia po všetkých tých hrôzach, ktoré vojna priniesla, nerozlišovali medzi presvedčenými nacistami a civilistami. Pre viacerých obyvateľov bývalej tretej ríše sa stali novým domovom krajiny, ktoré boli ešte donedávna v ich područí. A tieto krajiny im to dávali poriadne pocítiť. Autor knihy vycestoval do viacerých kútov Európy, aby pátral po Nemcoch a ich potomkoch, ktorí našli po vojne svoj domov v niektorej z predtým okupovanej krajiny a pýtal sa ich na to, ako sa im začínalo a ako sa im žilo. Takto sa postupne dostávame do Litvy, na Slovensko, na Ukrajinu, zavítame do Kirgiska, do Kazachstanu, do Moldavska...  

Roztratení Nemci sú reportážou, ktorou sa rakúsky novinár snaží nahliadnuť bližšie do života Nemcov, ktorých osud zavial na tie najnečakanejšie miesta Európy. Útle dielko prečítate pomerne rýchlo, číta sa bez problémov, no nemal som pocit, že by som sa dozvedel nejaké extra zaujímavé informácie. Vydavateľstvo  Absynt prinieslo viacero oveľa zaujímavejších literárnych počinov. Ale tak na jedno prečítanie, povedzme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára