pondelok 30. júla 2018

RECENZIA: Katarína Holetzová - Správa od mŕtveho chlapca (Marenčin PT, 2018)

HODNOTENIE:  **                    KNIHA MESIACA AUGUST

"Niekedy som taký nešťastný, až sa bojím byť sám, ale potom som s ľuďmi a zisťujem, že som ešte nešťastnejší." (s.101). 



Hoci Katarína Holetzová patrí k mladej generácii slovenských autorov, má za sebou už pomerne bohatú publikačnú činnosť. Vydala, na slovenské pomery, úspešné kriminálne romány Svorka a Smrť prekliatych. Z oboch mám, pravdupovediac, dosť zmiešané pocity. Tentoraz sa spisovateľka pokúsila o klasický thriller s prvkami krimi. 
Hlavnou hrdinkou románu je dvadsaťosemročná Nina Kramerová žijúca so svojim manželom, ktorého poznáme len pod prezývkou Bebe. Bebe pochádza z bohatej a úspešnej rodiny, chýba už len pokračovateľ rodu. Nina nedávno potratila a teraz sa snaží s traumou vyrovnať. Manžel jej dohodí miesto na prestížnej súkromnej škole, na ktorej učí detičky bohatých rodičov anglický jazyk a literatúru. Škola sa nachádza v malebnom horskom prostredí v mestečku Cannosa. Vzťah Niny a Bebeho už dávnejšie upadol do stereotypu, čo nezostane bez následkov. Nina sa zamiluje do svojho sedemnásťročného študentka, rebela Damiana Ostrowitza. Niekoľkokrát sa spolu vyspia a Nina ostane v druhom stave. Medzitým sa Damian niekam stratí a polícia po čase identifikuje jeho mŕtve telo. Lenže Nine chodia správy od mŕtveho aj naďalej. Je to len zlý vtip alebo Damian v skutočnosti ešte žije? Kto však uverí žene, ktorá má nábeh na schizofréniu, berie lieky a len nedávno potratila? A možno je všetko úplne inak...

Osobne som očakával od románu viacej. Je to len také kráčanie po povrchu, postavy sú nesympatické, ku žiadnej z nich som si nedokázal vytvoriť kladný alebo aspoň záporný vzťah. Možno trošku prekvapí záver, no mne to prišlo, zo strany autorky, až príliš umelé a vykalkulované. Rebelantstvo sedemnásťročného študenta pripomínalo len drsnejšiu formu oveľa lepšieho Holdena Caulfielda, sexuálny vzťah učiteľky a študenta  akoby bol voľne inšpirovaný gýčovou "srágorou" Päťdesiat odtieňov sivej a atmosféra v príbehu sa tak trochu podobala oveľa kvalitnejším Karikovým románom. Podľa mňa má Holetzová naviac ako len kopírovať známe témy a jemne do nich primiešať niečo zo seba. Ako jednorázové čítanie na pláži, keď je vonku tridsať päť stupňov a nechce sa vám rozmýšľať, to možno prejde, ale inak je to strata peňazí a času. Ešte že bola kniha v päťdesiat percentnej zľave. :)

1 komentár:

  1. Nikdy neprestane udivovať každého, kto hľadá jeho pomoc. Je nepochybne najlepší so svojimi magickými silami. Ďakujem vám veľmi pekne za to, že ste sa vrátili po 5 mesiacoch rozchodu so svojou bývalou priateľkou. WhatsApp Lord Zakuza na +1 740-573-9483 za to, že je veľkým a mocným kúzelníkom, ktorému dôverujem. Aj v tejto nedávnej pandemickej kríze na celom svete sa pánovi Zakuzovi podarilo priviesť späť moju bývalú priateľku do 48 hodín so silnou mágiou po zaplatení predbežného poplatku vo výške 370 EUR, aby získal potrebné veci na to, aby svoju prácu vykonal a potom, čo on skončila, moja bývalá priateľka sa ku mne vrátila do 48 hodín a dnes sme jednoducho sami najlepšími. S Lordom Zakuzom môžete komunikovať prostredníctvom linky WhatsApp na čísle +1 740-573-9483, aby ste dostali akúkoľvek pomoc vo vašich vzťahoch / manželstvách.

    OdpovedaťOdstrániť