sobota 21. júla 2018

RECENZIA: Franck Thilliez - Syndróm E (XYZ, 2016)

HODNOTENIE:   ***

" - Pokaždé když se zmínil o síle obrazu, mluvil o nějaké zvláštní věci... - 
- O jaké? - 
- O syndromu E. Ano, přesně tak to říkal, syndrom E. - 
- Sharko cítil, jak se mu sevřela hruď. Tenhle termín slyšel už podruhé a vždycky za podivných okolností.
- Co to znamenalo? - " (s.234).  



V noci nečakane zazvoní telefón. Volá bývalý milenec poručíčky Lucii Hanebelleovej, že počas pozerania starého klasického filmu z päťdesiatych rokov prišiel o zrak. Stlačil náhodné číslo na rýchlej voľbe a zhodou okolností vytočil práve ju.
V inej časti Francúzska vyšetruje komisár Franck Sharko päťnásobnú brutálnu vraždu. Neznámy páchateľ obetiam odrezal ruky, vylúpil oči a vybral mozog. Zdanlivo nesúvisiace udalosti spája neznámy syndróm E, ktorý je pravdepodobne súčasťou utajovaných psychologických experimentov... 
Príbeh sa odohráva vo viacerých častiach sveta. Z Francúzska sa počas vyšetrovania prípadu presunieme postupne do Egypta a nakoniec do Kanady. Najviac som si užil pasáže, ktoré boli venované dejinám kinematografie a rôznym filmovým trikom. Mrazivou postavou románu je nevypočitateľný mladý režisér Jacquese Lacomb, ktorého filmy vzbudzovali v minulosti, odpor, zhnusenie a opovrhnutie. Poručíčka Lucia Hanebelleová je dvojnásobnou rozvedenou matkou, ktorá neustále rieši dilemu práca - súkromie. Komisár Sharko je zase zádumčivý samotár, ktorý svojim správaním vzbudzuje v ženách zvedavosť. Príbeh má spád, postavy sú po psychologickej stránke vykreslené skutočne presvedčivo a rýchlo si vás získajú. Možno by som ešte pridal niekoľko vedľajších hrdinov, ktorí by trošku odľahčili tento dosť brutálny thriller. Celkovo však môže byť, na dovolenkové čítanie ako stvorené.    

" - Co víš o syndromu E? -
Komisař zvedl hlavu, napul v bezvědomí. Bolelo ho celé tělo.
- Víc, než... víc než si dokážeš představit. - " (s.178).  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára