sobota 7. júla 2018

RECENZIA: Becky Albertalli - Ja Simon (Slovart, 2018)

HODNOTENIE:   ***                                  NAJOČAKÁVANEJŠIA KNIHA MESIACA JÚL

"A moja patria je divná, ale funguje. Nick, Leah a ja. Leahine dve kamošky, Morgan a Anna, ktoré čítajú mangu, maľujú si čierne očné linky a v podstate sú jedna s druhou zameniteľné. S Annou som, popravde, ako prvák chodil a aj tak si stále myslím, že s Morgan zameniteľné sú. A potom nasleduje totálne náhodná zmeska Nickových kamošov z futbalu: trápne ticho menom Bram a polokretén Garret. A Abby. Presťahovala sa sem z Washingtonu D.C. tesne pred začiatkom školského roka a povedal by som, že nás to jedného k druhému ťahalo. Mohla za to kombinácia osudu a abecedného zasadacieho poriadku na triednickej. Každopádne, to je naša osmička. A nikoho ďalšieho k sebe neberieme. Už teraz sme k šesťmiestnemu stolu natlačili dve stoličky navyše." (s.30). 




Simon Spier má šestnásť a je gej. Problém je, že okrem neho to nikto netuší. Píše si maily s niekým, kto používa prezývku Blue a je tiež homosexuál. Aspoň podľa obsahu správ. Simon chodí na Creekwoodskú strednú školu a býva v Georgii. Má pohodových rodičov a dve sestry. Staršiu Alice a mladšiu Eleonor. A ešte psa. Zlatého retrívera menom Bieber. Jeho najlepšou kamoškou je mierne zakomplexovaná Leah, ktorá je tajne zamilovaná do Nicka, Simonovho kamoša z detstva, ktorý je zase tajne zamilovaný do Abby, krásnej roztlieskávačky. Simon teraz intenzívne premýšľa nad tým, ako sa vyrovnať so svojou sexuálnou orientáciou, ako to všetko vysvetliť svojmu najbližšiemu okoliu a ako sa stretnúť s človekom, ktorý používa prezývku Blue: "Takže Blue mi nič nepovie, čo znamená, že na to musím prísť sám. Už niekoľko hodín v duchu prechádzam po tom istom zozname indícii. Rovnaké krstné meno ako prezident a neznáma komiksová postava. Polovičný Žid. Vynikajúca gramatika. Rýchlo mu príde zle. Panic. Nechodí na párty. Má rád superhrdinov. Má rád arašídové košíčky a oreá (t.j. nie je blázon). Rozvedení rodičia. Starší brat pre plod. Otec žije v Savanah. Otec učí angličtinu. Mama je epidemiologička" (s.205). Okrem toho sa Simon musí vyrovnať aj s nepriateľom Martinom Addisonom, ktorý ako jediný pozná jeho tajomstvo a škaredo ho vydiera. 
Po remeselnej stránke nie je románu čo vytknúť. Má len jednu chybu. Je plný klišé. Už len to, že hlavný hrdina je gej a snaží sa vyrovnať so svojou orientáciou. Zrecyklovaná téma, ktorá neprináša nič nové. A potom všetko to ostatné, čo je súčasťou príbehu. Simon ma kúlových rodičov, ktorí nemajú s ničím problém, spolu s ostatnými spolužiakmi nacvičuje divadelné predstavenie, naplno si, spoločne s ním, užijeme halloween, spoločnosť nám budú robiť krásne roztieskávačky, svalnatí americkí futbalisti, prečítame si správy z mailovej pošty, prežijeme rozprávkové Vianoce, ale aj skvelú narodeninovú oslavu. A samozrejme, že si aj trošku poplačeme. Práve tieto neoriginálne capiny zrážajú, inak vydarený tínedžerský román do klasického priemeru. Občas vyjde nejaká vtipná hláška, prekvapujúce prirovnanie alebo slovný zvrat: "Skrknem si z piva a je to - proste je to ohromujúco nechutné. Nemyslím, že som čakal, že bude chutiť ako zmrzlina, ale prekristapána. Ľudia klamú, zháňajú si falošné občianske a tajne chodia do barov pre toto? Úprimne, radšej by som sa bozkával s Bieberom. So psom. Alebo aj s Justinomm." (s.29). 
Nevyhneme sa filozofovaniu o prázdnych veciach, s výnimkou Simona, povrchne zobrazeným postavám, pričom všetky tieto nedostatky sú ukryté pod maskou pekných vetičiek. Problém je, že zatiaľ čo Nicka Twispa a Holdena Caulfielda som si obľúbil takmer od prvej strany, Simon si ma, ako literárna postava, získať nedokázal. Viem si predstaviť, že ako pubertiaka by ma kniha chytila za srdce, mám v sebe stále maličkú dušu romantického chlapca, ale Ja Simon je pre mňa sklamaním. Na záver chválim slovenský preklad, ktorý románu neublížil. Práve naopak.
PS: Chystám sa pozrieť si film, ktorý bol podľa románu nedávno nakrútený. Tak budem porovnávať :)

1 komentár:

  1. Nikdy neprestane udivovať každého, kto hľadá jeho pomoc. Je nepochybne najlepší so svojimi magickými silami. Ďakujem vám veľmi pekne za to, že ste sa vrátili po 5 mesiacoch rozchodu so svojou bývalou priateľkou. WhatsApp Lord Zakuza na +1 740-573-9483 za to, že je veľkým a mocným kúzelníkom, ktorému dôverujem. Aj v tejto nedávnej pandemickej kríze na celom svete sa pánovi Zakuzovi podarilo priviesť späť moju bývalú priateľku do 48 hodín so silnou mágiou po zaplatení predbežného poplatku vo výške 370 EUR, aby získal potrebné veci na to, aby svoju prácu vykonal a potom, čo on skončila, moja bývalá priateľka sa ku mne vrátila do 48 hodín a dnes sme jednoducho sami najlepšími. S Lordom Zakuzom môžete komunikovať prostredníctvom linky WhatsApp na čísle +1 740-573-9483, aby ste dostali akúkoľvek pomoc vo vašich vzťahoch / manželstvách.

    OdpovedaťOdstrániť