streda 20. decembra 2017

RECENZIA: Dominik Dán - Cigaretka na dva ťahy (Slovart, 2017)

HODNOTENIE:    ****                     NAJOČAKÁVANEJŠIA KNIHA MESIACA DECEMBER


"- Dobre, teraz ma pozorne počúvaj. Do opravovní ministerstva vnútra si naozaj prišiel o šesť štyridsaťpäť, no neodchádzal si o deviatej, ale o sedem desať.
Roman si práve potiahol, kus popola mu odpadol na nohavice.
- Kurva! - malíčkom zmietol popol na koberec. - O sedem desať? To musí byť nejaký omyl! - " (s.283).




S predvianočným obdobím prichádza aj ďalší príbeh detektíva Richarda Krauza a jeho chlapcov z "mord tímu." 
Rok 1995. Roman a Václav sú policajti v aktívnej službe. Od Patrika, študenta policajnej akadémie, sa dozvedia, že v areáli školy je uskladnených štyridsať kíl zhabaného heroínu v hodnote sedemnásť miliónov korún. Všetci traja by si potrebovali finančne prilepšiť a tak zorganizujú akciu. Lenže keď otvoria priestory skladu, náklad je preč. Roman si však medzičasom požičal na zrealizovanie prepadovky od švagra dvestotisíc korún, ktoré mu sľúbil dvojnásobiť. Musí preto vymyslieť alternatívu akciu, ktorá mu zabezpečí rýchle zbohatnutie. Tentoraz len vo dvojici s Vašom. Nebude sa predsa zbytočne deliť o zisk.
Polícia nájde zhorenú dodávku, v ktorej sa nachádza zohavená mŕtvola muža. Hlbšia analýza odhalí, že ide o Mareka Somogyiho, dvadsaťdva ročného muža, šoféra, ktorý prevážal v dodávke takmer dvojmiliónovú hotovosť. 
V meste medzitým zomrie päť ľudí vinou nekvalitne riedeného heroínu. Krauz navštívi svojho kamaráta z detstva Malého Pavúka, ktorý sa dušuje, že podsvetie nemá s nekvalitným heroínom nič spoločné. Vyzerá to, že zmiznutý materiál zo skladu sa dostal do rúk nepovolaným amatérom, ktorí sa rozhodli naložiť s ním po svojom. Cesty tentoraz vedú k tajnej informačnej službe a na vyriešení prípadu má eminentný záujem aj prezident policajného zboru. Aj preto sú Krauz spoločne s Chosém  až do odvolania preložený na protidrogové oddelenie, na ktorom to už od začiatku poriadne smrdí... 

Tentoraz budú Krauzovi, okrem Chosého, asistovať aj Burger, Kuky, Váňa Hanzel, no veľký kus roboty odvedie predovšetkým bývalý pracovník ŠTB, a terajší Krauzov kolega, Ivan Kanis, ktorý má medzi tajnými stále silné styky.  Nebudú chýbať ani ďalšie zaujímavé postavičky s krycími menami ako napr. Škreko alebo Kominár.

Z pohľadu krimi nám Dominik Dán tentoraz naservíroval, na jeho pomery, skôr len mierne nadpriemerný príbeh, ktorý však našťastie, ako sme už u autora zvyknutí, vyváži dávka čierneho humoru. Debata okolo otravnej muchy na strane 26 nemá chybu. Takisto zavádzanie mobilných telefónov, ktoré boli v roku 1995 ešte skôr výnimkou a akousi frajerinou predovšetkým v radoch bohatých podnikateľov a komentáre "chlapcov vraždárov" okolo celého toho technologického  procesu, sú veľmi podarené.
Inak všetko šliape ako má a ako sú čitatelia a priaznivci Dominika Dána zvyknutí. Autor ničím novým neprekvapí, ale v podstate ani nesklame. Dán má svoj štýl, ktorý si za tie roky písania už vybudoval a keďže na jeho čitateľov spoľahlivo funguje, nemá dôvod ho meniť. Keby to šlo, dal by som autorovi za jeho nový román tak tri a pol hviezdičky, ale že sa blížia tie Vianoce, tak teda pol hviezdičky navyše ako bonus.        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára