streda 6. septembra 2017

RECENZIA: Totálne opojenie, Drogy v tretej ríši (Ikar, 2016)

HODNOTENIE:   ***

"Vonku je nezvyčajne jasno z mesiaca, hviezdnato a veľmi zima. Vždy znova sa zdá, že pre Bolla je spánok veľký protivník: -Som na smrť unavený a teraz končím. Pošlite mi čo najskôr, ak môžete, ešte trocha pervitínu a nejaké cigarety.- " (s.59) - Z frontového listu nositeľa Nobelovej ceny za literatúry Heinricha Boola.



Norman Ohler podrobne spracoval tému, ktorá bola dlhé roky tabu, hoci v poslednom čase sa objavujú stále nové skutočnosti. Napriek tomu, že nacistická politika sa snažila bojovať všemožnými prostriedkami proti používaniu návykových látok, drogy sa stali bežnou súčasťou aj najvyšších predstaviteľov Nemeckej ríše. Goring, Goebbels, Hitler. Vodca bol v posledných rokoch života po zdravotnej stránke na tom tak mizerne, že bez morfia prakticky nevstal z postele. Goring obľuboval najmä kokaín. Počas tzv. Bleskovej vojny, keď nemecká armáda zaútočila na Francúzsko, potrebovali vojaci ostať neustále v bdelom stave. Na to im veľmi dobre poslúžil metamfetamín, ktorý ich dokázal udržať bez pocitu únavy aj desať dní: "Blesková vojna bola riadená metamfetamínom. Lepšie povedané, blesková vojna bola založená na metamfetamíne:" - Dr. Peter Steinkamp, lekársky historik (s.87). Drogy vo veľkom požívali nemeckí dozorcovia v koncentračných táboroch, ale aj vojaci na ruskom fronte. Lekári mali príkazom nariadené, aby predpisovali armáde pravidelné dávky. Niektorí historici sú presvedčení o tom, že viaceré kľúčové vojenské rozhodnutia robili vrchní nacistickí pohlavári pod vplyvom drog. Či už šlo o Hitlerove paranoidné predstavy o neexistujúcich vojenských jednotkách v posledných týždňoch vojny alebo o Goringovo nepochopiteľné rozhodnutie v bitke o Dunkerque, keď už Nemci v podstate zrazili spojencov na kolená. Je paradoxné, že nemecká propaganda obviňovala zo šírenia a predaja omamných látok najmä Židov. Významnú úlohu v podávaní drog zohrával Hitlerov osobný lekár, kontroverzný doktor Morell. 

Ohler nás prevedie dejinami omamných látok v Nemecku od 19. storočia až po nástup nacistickej strany. Problém bol hlavne v tom, že po 1. svetovej vojne sa Nemecko nachádzalo v katastrofálnej ekonomickej situácii. Aby ľudia zabudli na každodenné problémy a starosti, drogy predstavovali aspoň chvíľkový únik pred realitou. Navyše lekári ich predpisovali takmer na každú bolesť a chorobu. Podľa dobových štatistík bolo po 1. svetovej vojne závislých na drogách údajne až 70 percent lekárnikov. 
Drogy a Tretia ríša boli úzko prepojené, v podstate išli ruka v ruke po celú dobu jej existencie. Niekedy sa priam natíska otázka, či krajinu riadili nacistickí pohlavári alebo omamné látky...

Zaujímavá kniha, ktorá obsahuje veľa nových informácií. Číta sa veľmi dobre, navyše je obohatená viacerými dobovými fotografiami. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára