utorok 19. septembra 2017

RECENZIA: Delphine de Vigan - Podľa skutočného príbehu (Odeon, 2016)

HODNOTENIE:   ****

"Zustala jsem tak, daleko od ní, zády opřená o myšku. Poprvé jsem si pomyslela, že L. skrývá něco, co mi uniká, co nechápu. Poprvé, myslím, jsem pocítila strach, aniž jsem věděla proč, aniž by se ten strach dal vyjádřit nějakým tvarem či obrazem."      (s.112). 




Hlavnou hrdinkou románu je žena menom Delphine (meno hlavnej postavy je totožné s menom autorky diela), ktorá si po rozvode nájde nového partnera, publicistu Francoisea. Jej dve deti, syn  Paul a dcéra Louise, študujú na univerzite. 
Delphine je pomerne obľúbenou a známou spisovateľkou súčasných románov. Po dokončení posledného z nich sa rozhodne dopriať si dlhšiu pracovnú pauzu. Stretáva sa s priateľkami, chodí na čítačky, navštevuje rôzne večierky. Práve v tom čase sa v jej živote zjaví záhadná žena, ktorá vystupuje v knihe pod písmenom L. Táto žena sa spočiatku javí ako veľmi milá a priateľská spoločníčka. No časom sa jej správanie mení. L. je totiž obyčajná manipulátorka, ktorá sa snaží od Delphine odohnať všetky kamarátky, príbuzných a známych. Doslova Delphine núti do písania príbehu, ktorý má byť inšpirovaný jej životom. Odvezie ju do opusteného domu, kde ju môže mať plne pod kontrolou. Sleduje ako v písaní nasleduje, robí jej pravidelné nákupy, stará sa o chod domácnosti a vyvára jej. Delphine začína tušiť, že jej hrozí vážne nebezpečenstvo. O život sa ju snaží pripraviť žena, o ktorej si ešte odnedávna myslela, že je jej najlepšou priateľkou. Prečo by to však robila? Pre nejakú krivdu, ktorá súvisí s ich spoločnou minulosťou? Žiarli na ňu ako na úspešnú spisovateľku? Nemôže vystáť jej povahu?
Po tom, čo je Delphine prevezená v poslednej chvíli do nemocnice s podozrením na otravu jedlom, začne po L. pátrať. Pýta sa priateľov, rodiny, známych aj neznámych na ženu menom L. Lenže nikto z nich netuší, o kom hovorí. O L. totiž neexistujú nijaké písomné záznamy, internet nenašiel o záhadnej žene jedinú vetu. Sociálna sieť, nula bodov. 
Je načase, aby si Delphine položila základnú otázku: Existuje L. alebo je to len výplod jej fantázie a ona si priateľku vymyslela iba preto, aby dokončila svoj najnovší román? 

Vynikajúci psychologický thriller, ktorý vás svojou atmosférou úplne pohltí. Vlastne doteraz netuším či sa celý príbeh okolo L. skutočne odohral alebo to bola len autorkina rafinovaná hra. Ale najlepšie na tom všetkom je, že to vôbec nie je podstatné.

Delphine de Vigan vytvorila príbeh, ktorý je kombináciu Hitchcockovej filmovej atmosféry a Kingovho strašidelného diela Misery. Ja by som ešte pridal Kingov literárny a neskôr aj filmový skvost - Osvietenie, v hlavnej úlohe s famóznym Jackom Nicholsonom. Najmä tá scéna, keď je Delphine zavretá s L. v opustenom dome.

Román Skutočný príbeh je psychologický thriller s prvkami hororu. Je dramatický, má veľmi dobré rozprávačské tempo, keď je to potrebne pribrzdí, keď treba, zrýchli. Nie je v ňom ani kvapka krvi, napriek tomu je strašidelný a mrazivý. Psychologicky prepracované postavy Delphine a predovšetkým L. nepotrebujú komentár. Pridávam na záver jeden obdivný potlesk.            

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára