pondelok 5. decembra 2016

RECENZIA: Robert Galbraith - V službách zla (Plus, 2016)


HODNOTENIE:  ****

"Myslel na chorého Leinga s nadváhou, ktorý býval sám v ponurom byte na Wollaston Close a poberal invalidný dôchodok. Vyzeral staršie ako na tridsaťštyri. Kedysi bol veľmi vtipný. Dokázal by ešte aj teraz očariť dievča natoľko, že by sa s ním vozilo na motorke alebo ho dôverčivo pozvalo do bytu v Shepherds Bush, o ktorom nepovedalo ani rodine?
A čo Whittaker, napáchnutý crackom so sčernetými zubami a radnúcimi pochlpenými vlasmi? Iste, Whittaker kedysi oplýval hypnotickým čarom a vycivená závisláčka Stephanie na ňom doslova visela, no Kelsey sa podľa všetkého páčil len uhladený svetlovlasý chlapec o čosi starší ako ona.
Zostával ešte Brockbank. Obrovský počerný bývalý krídelník v ňom vzbudzoval doslova odpor a zdalo sa mu, že je presným opakom pekného Nialla. Brockbank žil a pracoval ďaleko od Kelsinho domova a práce a obaja chodili do kostola, ich chrámy sa nachádzali na opačných brehoch" (s.406).


Cormoran Strik, hlavný hrdina príbehu, mi v mnohom pripomína Nesbovho Harryho Holeho. Obaja sú špičkoví vyšetrovatelia, obaja sú zhruba v rovnakom veku, obaja majú problémy vo vzťahoch s inými ľuďmi, hoci nie sú v pravom slova zmysle fyzicky príťažliví, pre mnoho žien sú charizmatickí a často im nechcene ubližujú, sú outsidermi spoločnosti a majú špecifický zmysel pre humor. A prípady, ktoré vyšetrujú, sa ich často dotýkajú veľmi osobne a neraz sa priamo týkajú ich pestrej minulosti. 

Tretí príbeh (prípad) Cormorana Strika sa začína pekne zostra. Jeho sekretárke a zároveň partnerke pri vyšetrovaní - Robin Ellacottovej príde jedného dňa poštový balík. Keď ho otvorí, nájde v ňom odrezanú nohu nejakej mŕtvej mladej ženy. Je to otvorená narážka určená Cormoranovi, o ktorom páchateľ vie, že v Afganistane prišiel o časť nohy a ani adresát nie je náhodný. Neznámy je presvedčený o tom, že Cormoran má pre Robin slabosť a je to jeho jediné slabé miesto, cez ktoré ho môže ohroziť. 
Robin má toho vyše hlavy. Napriek tomu, že chodí so svojím priateľom Matthewom už deväť rokov, má pochybnosti či je pre ňu ten pravý. Navyše keď vypláva na povrch jeho nevera spred siedmich rokov. Do svadby pri tom ostáva posledných pár týždňov. 
V Londýne stihol medzitým neznámy páchateľ surovým spôsobom zavraždiť štyri mladé ženy a teraz mu  ostáva už len Robin...
Cormoran po hlbšej úvahe vyčlení troch podozrivých zo svojej minulosti, ktorí by mohli prichádzať do úvahy ako možní páchatelia. Medzičasom príde Robin ďalší balík, v ktorom sa tentoraz nachádzajú ženské prsty. Prsty, o ktoré kedysi prišiel nešťastnou náhodou Cormoran Strik. 
Ako sa blíži termín svadby Robin Ellacottovej s Matthewom Cunliffom, blíži sa aj páchateľov rázny krok a túžba pomstiť sa Cormoranovi Strikovi. 

Veľmi zaujímavý a dramatický príbeh, Cormoran Strik a Robin Ellacotová sú sympatická a zohratá dvojica, Galbraith, resp. Rowlingová písať vie, čo ako spisovateľka už niekoľkokrát potvrdila. Teším sa, keď vznikne plánovaný seriál na motívy predchádzajúcich kníh a prípadov Cormorana Strika (Volanie kukučky, Hodvábnik) a zároveň verím, že V službách zla nebola labutia pieseň sympatického vyšetrovateľa  s pestrou minulosťou, ktorý nenápadne kríva ulicami nočného Londýna. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára