utorok 13. decembra 2016

DOBRÁ RADA NAD KNIHU (ZLATO) Ako nájsť pod stromčekom vytúženú knihu od priateľov?

Aj vy si lámete hlavu nad tým ako naznačiť vašim priateľom, aby vám kúpili vytúženú knihu, ktorú by ste chceli nájsť pod stromčekom? Samozrejme, že nie všetci čítame rovnakú literatúru, no predpokladám, že keď navštevujete túto stránku, tak  máte ku knihám pozitívny vzťah. Ako si teda nájsť pod stromčekom vytúžený darček bez toho, aby ste priamo povedali priateľom názov knihy a meno spisovateľa, čím by ste sa pripravili o prekvapenie? 
Ja to robím jednoducho a zatiaľ sa mi to osvedčuje. Počas roka si priebežne zapisujem literárne diela, ktoré ma zaujmú, aby som na ne nezabudol. Stačí meno spisovateľa a názov knihy. Napríklad Jano Krupica - Kolobežka na ceste okolo sveta. Alebo Mária Zradná - Osud tajného agenta



Počas roka takto nazbieram okolo päťdesiatky kníh. Keď sa blížia Vianoce, jednoducho si vytvorím zoznamy. Aby to bolo jednoduchšie na pochopenie, tak napríklad päť autorov a päť diel na jeden zoznam. Samozrejme, že na každom papieri sú iní autori a iné diela, hoci pokiaľ vás zaujmú od toho istého autora viaceré knihy, nič nám nebráni spísať aj tie. Dôležité je, aby ste nedali rovnaké mená a rovnaké knihy na viaceré zoznamy. Tieto zoznamy potom môžeme rozdať medzi priateľov a známych, aby mali možnosť vybrať jednu, prípadne dve knihy zo zoznamu (záleží predovšetkým od financií dotyčného Ježiška :) ) a tie vám potom kúpia. Ale viacej kníh ako dve z piatich by som neodporúčal. Ak budete postupovať podľa tejto rady, nepripravíte sa o prekvapenie, keďže neviete, ktoré z ponúkaných kníh váš priateľ/ známy vyberie a vy budete mať istotu, že dostanete diela, po ktorých túžite a urobia vám radosť. 
Tí z vás, ktorí sú vynaliezavejší, môžu počas roka kúpiť priateľovi/ známemu knihu len tak, aby ste mu spravili radosť, prípadne ho obdarovať k nejakému sviatku (narodeniny, meniny, atď.) a do knihy pri tej príležitosti nenápadne vložiť zoznam svojich kníh ako vyzdobenú záložku aj s textom v nejakom takomto znení: "Jedna z týchto kníh by určite rozsvietila môj vianočný stromček." Prípadne niečo v podobnom duchu môžete poslať mailom a tí konzervatívnejší v podobe listu. 



Samozrejme, že počet zoznamov záleží od množstva spísaných kníh aj priateľov, ktorí vás budú chcieť takýmto spôsobom potešiť. Verím, že aj vďaka tejto rade si nájdete pod stromčekom vytúžené knihy, ktoré voňajú čerstvou tlačou. Nič vám nebráni v tom, aby ste zoznamy využili aj opačne, teda v prípade, že budete chcieť obdarovať niekoho vy. Stačí, keď vám dotyčný podsunie svoje vysnívané literárne predstavy na svojom zozname a je to :)  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára