streda 26. októbra 2016

RECENZIA: Michael Ondaatje – Divisadero ( IKAR, 2009 )

Román je rozdelený na tri časti, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia, ale všetko je napokon inak. Prvá časť, ktorá je pomenovaná podľa krstných mien hlavných postáv (Anna, Claire  a Coop ) nás zavedie až do útleho detstva nevlastných sestier.

Keď zomrie Clairina matka pri pôrode svojej dcéry, Annin otec, ktorý rovnakým spôsobom príde o manželku, sa malej Claire ujme a obe dievčatá vychováva ako svoje vlastné dcéry. Aj vďaka tomu obe prežívajú v podstate bezstarostné detstvo. Všetko sa zmení, keď sa z Claire a Anny stávajú dospievajúce slečny a zamilujú sa do rovnakého muža menom Cooper. Coop je rebel, flákač, špekulant. Presne ten typ muža, čo priťahuje neskúsené ženy. Coop vyrastal s dievčatami už od detstva, len vtedy ho vnímali inak. Jedného dňa sa Cooper a Claire zblížia a od tej chvíle musia svoj vzťah tajiť pred otcom aj Annou. Stretávajú sa preto tajne, väčšinou v starom opustenom zrube. Keď sa Anna jedného dňa vráti domov, jej otec mláti Coopa stoličkou ako šialený. Anna si spojí súvislosti a na poslednú chvíľu zabráni veľkej rodinnej tragédii. Jej cesty z Claire, ktorú otec odváža z farmy preč, sa rozchádzajú.
Z Coopera sa stáva úspešný hazardný hráč, Anna sa zoznámi s tajomným básnikom Lucienom Segurom, do ktorého sa zamiluje a zostáva s ním žiť, zatiaľ čo z Claire vyrastie renomovaná právnička. Napriek odlišnosti svetov v ktorých všetci traja žijú, sa ich cesty občas pretnú.

Druhá časť románu, ktorá má zhruba 20 strán, je viacej poetická a je akousi prípravou na vyvrcholenie diela.

V tretej časti sa opäť stretávame s tajomným Lucienom Segurom, ženou menom               Marie – Neige a divokým Romanom. Takže opäť trojuholník. Tentoraz dvaja muži a jedna žena. A práve oni nám postupne odhalia Clairinu záhadnú minulosť...

Náročná, ale zaujímavá kniha. Príbeh je na viacerých miestach prerušený dlhšími opismi. Autor si dáva záležať na detailoch. V niektorých pasážach som mal pocit, že čítam prózu naturizmu ( podobnosť najmä so Švantnerovou Malkou ) alebo Marquézovým magickým realizmom ( predovšetkým Kronika vopred ohlásenej smrti ).

Ak si vynahradíte na knihu čas, ozbrojíte sa trpezlivosťou a budete mať na ňu tú správnu náladu, potom určite nebudete ľutovať, že ste po nej siahli.    

HODNOTENIE :  ***

   






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára