štvrtok 13. októbra 2016

RECENZIA: Hyeonseo Lee - Dievča so siedmimi menami ( IKAR, 2016 )

Čoraz častejšie mám pocit, že viaceré vydavateľstvá sa snažia predať v prvom rade akúsi „značku.“ Osvienčim, Gulag, Černobyľ, Severná Kórea. Kým v minulosti sme boli svedkami dych berúcich príbehov, pri ktorých sme neveriacky krútili hlavou, v poslednom čase nás zaplavujú príbehy a ich rozprávači, ktorí sú síce zaujímaví, ale v podstate neprinášajú nič nové. Väčšina faktov sa v podstate len recykluje, menia sa len hrdinovia a ich osobné príbehy.

Aj príbeh mojej rovesníčky- severokórejskej ženy Hyeonseo Lee - je jeden z viacerých. Sprevádza nás svojim detstvom silno ovplyvneným pre nás ťažko pochopiteľnou propagandou, jej ďalšie kroky po úteku z krajiny vedú do Číny a neskôr do Južnej Kórey, ktorá je domovom jej milovaného muža- Rina. Napriek tomu, že by Hyeonseo mohla viesť relatívne pohodlný život u južných susedov, opäť sa vracia do Severnej Kórey po svoju matku a  brata.

Hyeonseo odhaľuje mnoho faktov o svojej krajine, o živote v Číne a Južnej Kórey, no nie je to žiadne dych berúce čítanie. Možno spôsob rozprávania nie je zvolený najšťastnejšie. Keď to porovnám napríklad s Charriéreovým Motýľom alebo Vrbovým Utiekol som z Osvienčimu, kde s hlavnými postavami pri čítaní mrzneme, mokneme, cítime každú ranu na tele, Dievča so siedmimi menami je len akousi zaujímavou cestou, ktorá v podstate plynie, plynie, plynie a...  


HODNOTENIE:  ***

 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára