sobota 8. septembra 2018

RECENZIA: Tiffanie DeBartolo - Diera v duši (Metafora, 2003)

HODNOTENIE:  **

"Milá Trixie,
pojedeš se mnou do Memphisu?
A) Ano
B) Ne
C) Jela bych s tebou kamkoli, protože šoustáš jako hasičská hadice
D) Jseš kokot a já už tě víckrát nechci vidět
Zakroužkuj jen JEDNU MOŽNOST a vrať mi to, až dojíme.

                                                                                         Líbá tě J." (s.209). 




Jacob Grace a Beatrice (prezývaná Trixie) Jordanová sa jedného dňa stretnú a obaja cítia, že sú si súdení. Pochádzajú z rozvrátených rodín a bažia po láske. Jacob sa snaží preraziť ako spisovateľ a správaním pripomína typického bohéma. Je výbušný, nevyspytateľný, divoký, inokedy zase uzavretý a precitlivelý. A Trixie? Trixie je jednoducho Trixie. Expertka na alternatívnu rockovú hudbu. Vzťah Jacoba a Trixie je ako na hojdačke. Hoci sa často nedokážu vystáť, nevedia ani existovať jeden bez druhého. Pohybujú sa v intelektuálnom prostredí svojich spoločných priateľov a žijú z jedného dňa na druhý. Často sa hádajú, často milujú, často sa len tak doberajú. A hlavne sa nikdy spolu nenudia. No ich vzťah je až príliš vyčerpávajúci, aby skončil happyendom.

"Kéž bych znala Jacoba už tehdy. Byl by tím typem kluka, jaký by se mi doopravdy líbil. Sedával by v zadní lavici s Whitmanem nebo Bukowským a přemýšlel by, proč je kolem něho tolik hlouposti." (s.106). 

Vlastne nie je veľmi čo vytknúť tejto knihe. Akurát z nej mám pocit, že je to jeden vykalkulovaný blábol, ktorý sa hrá na niečo viac ako v skutočnosti je. Dvaja kvázi intelektuáli rozvíjajú svoj vzťah a popravde už po pár stranách ma začali vytáčať. Aj keď bolo od začiatku jasné, že to smeruje k tragickému záveru, bolo mi to jedno, lebo som nemal prečo fandiť ich čudnej láske. Dvaja "psychoši", ktorí sa našli a ktorí od začiatku tušili, že to nebude mať dlhé trvanie (nanešťastie pre nich, našťastie pre čitateľa). Ak máte náladu na nejakú vzťahovú knihu, sú oveľa lepšie romány. Toť všetko. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára