utorok 18. septembra 2018

RECENZIA: Oliver Sackc - Muž, ktorý si mýlil menželku s klobúkom (Inaque, 2013)

HODNOTENIE:  ***

"Musel som vyzerať zdesene, ale on pôsobil pokojne. Na jeho tvári bol náznak úsmevu. Usúdil, že vyšetrenie sa skončilo a začal sa obzerať naokolo po svojom klobúku. Natiahol ruku a chytil hlavu svojej manželky, snažil sa ju zodvihnúť a nasadiť si ju. Zjavne si zmýlil svoju manželku s klobúkom." (s.25). 



Napriek tomu, že Oliver Sacks umrel zhruba pred tromi rokmi, vďaka svojej literárnej tvorbe ostáva asi najslávnejším neurológom na svete. Svoje dielo rozdelil do štyroch častí, pričom každá z nich sa zaoberá inými typmi pacientov. Aj keď nejde o klasické poviedky, jednotlivé prípady a ich hrdinovia ich veľmi pripomínajú. Je ťažké uveriť tomu, že prípady vychádzajú zo skutočných udalostí.No je to naozaj tak.

Prvá časť: Straty sa venuje rôznym deficitom:  
Muž ktorý si mýlil manželku s klobúkom - pacient doktor P. je učiteľom hudby, pričom má zvláštny druh duševného ochorenia, pri ktorom si zamieňa rôzne predmety a ľudí.
 Stratený námorník - Jimmy je bývalý námorník, ktorý býva v domove dôchodcov. Následkom nadmernej konzumácie alkoholu má na jednej strane len veľmi prchavé pamäťové stopy, na strane druhej má fenomenálnu pamäť na úplne iné záležitosti.
 Žena, ktorá stratila telo - Christina - počítačová programátorka, ktorá v dôsledku zápalu nervov prestala vnímať vlastné telo.  
Muž ktorý spadol z postele - pacient, ktorý nešťastne spadol z postele a začal si myslieť, že jeho vlastná noha nie je v skutočnosti jeho.
.Ruky - Medlaine je slepá a ochrnutá a napriek tomu, že ruky celé roky nepoužívala, stala sa z nej zručná umelkyňa. 
Muž s vodováhou - Staručký McGregor následkom Parkinsonovej choroby začal strácať rovnováhu a chodil naklonený do jednej strany. Po dohode s lekárom začal nosiť okuliare s vodováhou, vďaka čomu chôdzu postupne vyrovnal.
Druhá časť: Excesy  
Vtipný Ray - Ray je postihnutý Taurettovým syndrómom, ktorý mu poriadne komplikuje život. Sám o svojom stave hovorí, že sa cíti, akoby mal neustále opicu a nikdy nemôže vytriezvieť. 
Kupidova choroba - vyše deväťdesiatročná dáma následkom syfilisu, ktorý mala ešte ako mladá, začne odrazu vnímať život z veľmi optimistického pohľadu, ktorého sa nechce za žiadnu cenu vzdať.
Áno, otče - sestra - pacientka nevníma človeka, ktorého vidí, ako celok, ale len jeho časti. Preto nevie, kto sa s ňou vlastne rozpráva.
Tretia časť: Cesty
Spomienky - pacientke sa objavujú spomienky z detstva, ktoré nesúvisia ani s jej snami, ani s fantáziou. Má pocit, že spomienky sa stávajú realitou.
Pes pod kožou - autorov veľmi dobrý kolega, začal mať, ešte ako začínajúci medik, pod vplyvom drog, veľmi podobne vyvinutý čuch ako pes, vďaka čomu zhruba na tri týždne rozoznával vône a pachy, ktoré sú pre bežného človeka nezachytiteľné.
Štvrtá časť Svet prostáčikov
Chodiaca encyklopédia - mentálne postihnutý pacient mal podpriemerné IQ, no na druhej strane ovládal naspamäť šesťtisíc stranový hudobný slovník a vedel naspamäť viac ako dvetisíc hudobných skladieb.
Dvojičky: malí géniovia, ktorý ovládali výpočet všetkých prvočísel, vedeli, na ktorý deň v týždni vychádza presný dátum osemdesiat tisíc rokov dozadu.  
Autistický umelec - pacient, ktorý dokázal detailne prekresliť vzorový obrázok, do ktorého navyše vložil vlastnú dušu. 

Toľko bizarných pováh pokope len tak niekde neuvidíte. Napriek tomu je to čítanie zaujímavé, poučné, miestami vtipné, absurdné a aj trošku smutné. Veľmi milá knižka, ktorá dokáže potešiť. 
    



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára