utorok 9. mája 2017

RECENZIA: Tomáš Čermák, Martin Mocko - Husák v odboji a SNP 1938 -1945 (Marenčin PT, 2016)

HODNOTENIE:   ****

"Husák sa ukázal byť veľmi vhodným človekom na úlohu, ktorú mu preniesol vývoj. Mal, prirodzene, bližšie ku skupinám občianskych odbojárov svojou "salónnou" náturou aj svojou opatrnosťou a vypočítavosťou, ktoré obetavým komunistom klali oči. Toto správanie spôsobilo stratu ostražitosti a podceňovanie zo strany režimu, čo umožnilo doviesť do konca odvážne plány." (s.227).



Husák v odboji a SNP 1938 -1945 je pokračovaním knihy Husák - Mladé roky Gustáva Husáka 1939 -1913 a tentoraz sa zameriava najmä na obdobie Slovenského štátu a prípravu SNP. Dielo je rozdelené na dve časti. Prvú časť pod názvom V odboji a mimo neho napísal Martin Mocko a druhú časť pod názvom Organizátor Slovenského národného povstania napísal Tomáš Čermák

Po vzniku Slovenského štátu začali pre iné politické strany ako HSĽS veľmi rušné časy. Komunistická strana sa spoločne s ostatnými zoskupeniami dostala na čiernu listinu. V tejto časti knihy sa zoznamujeme s mladým Husákom a jeho komunistickými kolegami: Osohom, Ďurišom, Stahlom, Púllom, Krajňákom a ďalšími. Budúci československý prezident začínal svoju právnickú kariéru ako koncipient v Clementisovej advokátskej kancelárii, čo ho ešte viac zblížilo s ľavičiarmi. Postupne sa zoznámil s ďalšími osobnosťami, ktoré pokračovali v ilegálnej činnosti v novovzniknutom Slovenskom štáte: spisovateľom Jánom Poničanom, budúcim žalobcom prezidenta Tisa Antonom Rašlom, budúcim ministrom obrany, tragikomickým Karlom Bacílkom, s otcom Alexandra Dubčeka, Štefanom Dubčekom.
"Hoci riziká spojené s odbojovou činnosťou boli všeobecne známe, zďaleka nie každý si v dostatočnej miere uvedomoval a pripúšťal možné dopady svojej odvahy. Zvlášť to platilo u mladších, o ktorých v hnutí nebola núdza." (s.59).
Treba priznať, že predstaviteľom komunistickej strany neraz išlo v rokoch 1939 - 1945 o život. Najmä minister vnútra Alexander Mach bol v zatýkaní veľmi aktívny. Svoje si odsedeli Poničan aj Púll. Viacerí spoznali chladné múry ilavskej väznice. Trestu sa nevyhol ani Husák. Tajná služba zomieľala opozíciu na drobné. O Husákovi dlhé roky kolovali historky o tom, ako v päťdesiatych rokoch odolával drsným výsluchom ŠtB. Aj keď je na tom možno niečo pravdy, nebol to žiadny hrdina. Keď mu išlo v období Slovenského štátu o život, zachoval sa ako zbabelec a popieral jedno obvinenie za druhým: "Politicky som organizovaný nikde nebol, ani jednostranne  politicky vyhranený som nebol, iba vo všeobecnosti bol som ľavej orientácie" ..."Ja vnútorne som nikdy komunistom nebol a nechcel som ani byť, lebo z domu som bol nábožensky vychovaný, otec je roľník, ktorý bol predsedom agrárnej strany v Dúbravke a celá moja rodina bola protikomunistického smýšľania. Ba často som mal i s otcom nepríjemnosti, keď sa dopočul, že sa o mne povráva, že som komunistom, lebo že som vraj zamestnaný u Dr. Clementisa" (s.182). Netreba dodávať, že takého výpovede Husákovi v päťdesiatych rokoch poriadne zavarili.

Druhá časť knihy, ktorú napísal Tomáš Čermák, sa zaoberá najmä prípravami na SNP, jeho priebehom a potlačením. Viackrát sa opakujú mená známych historických osobností a organizátorov Slovenského národného povstania: Golian, Veličko, Viest, minister Čulen. Z komunistov to boli najmä Lettrich, Ursíny, Slanský a Josko. Svoju úlohu zohrával aj staručký Vavro Šrobár, ako bývalý významný politik počas Masarykovho Československa. Ako traja najvýznamnejší organizátori povstania sa opakujú tieto tri mená: Husák, Novomeský, Šmidke. Príprava Slovenského národného povstania, jeho priebeh a potlačenie je popísané veľmi podrobne, no napriek tomu zrozumiteľne. Pokiaľ máte aspoň základný prehľad o tomto období slovenských dejín a zaujímate sa oň, potom si túto knihu rozhodne nenechajte ujsť. Autori odviedli výbornú prácu, snažia sa o objektívny pohľad, vo svojich kapitolách čerpajú z mnohých písomných zdrojov a dôležitých svedectiev.
Pevne verím, že v dohľadnej dobe bude autormi spracovaný aj tretí diel, ktorý podrobne opíše nástup Husáka k moci a kruté obdobie päťdesiatych rokov, ktoré zomlelo viacerých významných komunistov v Československu.       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára