sobota 27. mája 2017

RECENZIA: Garth Stein - Záblesk svetla (Ikar, 2015)

HODNOTENIE:    ****

"- Rozprávaj mi svoj príbeh, Trevor. Prosím,- naliehala mama. 
-Istý muž raz priviedol svojho syna na Severné panstvo, - pokračujem a chytím ju za ruku. -Chlapec prvý raz stál na zaprášenej štrkovej príjazdovej ceste a díval sa ponad lúku. Pohľad, ktorý sa mu naskytol, ho ohromil. Stál tam dom, väčší než všetky, čo dovtedy videl. Steny tvorili kmene stromov, vyzerali, akoby ešte stále rástli v lese, odkiaľ ich vzali..." (s.421).




Príbeh nás vracia do roku 1990, kedy spoločenská a politická situácia vyzerala asi takto: "Rozprávam svoj príbeh, pretože inak nemôžem. 
Stalo sa to pred vyše dvadsiatimi rokmi. Predtým nech technika zmenila svet a terorizmus zasial strach do sŕdc obyvateľov. Skôr než chlapci v nepremokavých plášťoch na školách po celej krajine prenasledovali a zavraždili desiatky nevinných detí, skôr než sa na hladine oceánov rozliali husté ropné škvrny, vláda prestala  vládnuť, Bill Gates sa rozhodol láskou udusiť svet, hurikány natoľko zmocneli, že otriasli celými mestami, chemické deti sa zdrogovali do bezvedomia, len aby zvýšili zisky veľkých farmaceutických spoločností, a skôr než sa ľudia prestali pohoršovať nad fajčením marihuany a manželstvami homosexuálov -z homosexuálov sa stali ľudia ako hocikto iný a z trávy iba ďalší zdroj daňových príjmov - a než sa iný Bill s priezviskom Clinton preslávil svojou vášňou pre fajky. S odstupom času sa zdá, že to bolo strašne dávno. Neexistovali inteligentné telefóny. V televízii sme si nemohli pozrieť, na čo máme práve chuť. A iPad bol hudbou budúcnosti. Tak dávno sa začal tento príbeh. Písal sa rok tisícdeväťstodeväťdesiat." (s.11). 

V tom čase má Trevor Riddell, hlavný hrdina a zároveň rozprávač tohto príbehu, štrnásť rokov. Jeho otec Jones Riddell a jeho matka Rachel Riddellová práve prechádzajú manželskou krízou. Obaja potrebujú čas na premyslenie a utriedenie si myšlienok a tak Jones Ridell vezme svojho syna Trevora do ich veľkého rodinného sídla, v ktorom teraz býva Samuel Riddell, Trevorov starý otec, spoločne so sexi tetou Serenou, ktorá je mladšou sestrou Trevorovho otca: "Serena mala dokonalé chodidlá. Ich veľkosť, tvar, jemne vykrojený oblúk a prsty boli nádherné. Nechty mala namaľované azúrovomodrým lakom, ktorý ma doslova hypnotizoval. Nechcel som na ne zízať, ale zjavne sa mi to nepodarilo, pretože teta sa na mňa usmiala a povedala: -Po dome chodím vždy naboso. Zlepšuje to držanie tela.-
-Jasné-, odvetil som ako väčšina štrnásťročných chalanov, ktorým sa postaví." (s.33).

Riddellovci patrili v minulosti k najbohatším a najváženejším rodom v Spojených štátoch. Zakladateľ obrovskej drevárskej spoločnosti Elijah Riddell dal začiatkom devätnásteho storočia postaviť priam kráľovské sídlo, do ktorého sa presťahovala celá jeho rodina. Elijah mal dvoch synov. Staršieho Benjamina a mladšieho Abrahama (celý rodokmeň Riddellovcov nájdete na začiatku románu). Prekliatie rodu prichádza vo chvíli, keď sa Elijah dozvie, že jeho starší syn je homosexuál a vášnivo miluje mladého muža menom Henry. Navyše Benjaminovým snom je, aby sa otcovo sídlo zmenilo na veľký park plný vzácnych stromov. Tragédia, ktorá ukončí vzťah Benjamina a Henryho, významným spôsobom ovplyvní aj ďalšie generácie Riddellovcov. 
Trevor sa rozhodne, že objaví dávne tajomstvá, ktoré sa týkajú nielen jeho otca, ale aj starého otca tety Sereny. Nachádza staré denníky, ktoré si písali Benjamin a Henry a zisťuje, že po dome sa pohybujú duchovia jeho predkov. Navyše začnú miznúť rôzne vzácne predmety, ktoré objavujú sa na úplne iných, nečakaných miestach...

Záblesk svetla je napínavý príbeh, ktorý je vyrozprávaný v štýle Zafónovho Tieňu vetra alebo Archerovho Ábela a Kaina. Nájdete v ňom úplne všetko. Dramatické situácie, humor, históriu, tajomstvá, pútavé opisy... "Jedného dňa zistíš, že mudrlant nie je od slova múdry, ale mudrovať" odsekol otec." (s.20). 
Trevor je veľmi zaujímavá postava príbehu, získa si vás už od prvých strán. Pokiaľ ste priaznivcami napínavých a tajomných románov s nadupaným dejom, potom by sa táto kniha  rozhodne nemala chýbať vo vašej knižnici.  

PS: Ak by ste mali náhodou cestou okolo mesta Martin, v predajni lacných kníh na námestí neďaleko Turčianskej galérii ju ešte majú vo výpredaji za 4 eurá. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára