štvrtok 14. júna 2018

RECENZIA: Thomas Hardy - Starosta Casterbridgeský (Gasset, 2011)

HODNOTENIE:   ****

"Já, Michael Henchard, dnes, šestnáctého září, přísahám před Bohem na tomto posvátném místě, že se zdržím pití po příštích jednadvacet let, což je jedno léto na každý rok mého dosavadního života. To přísahám při knize, která leží přede mnou, a ať ohluchnu, oslepnu a ochrnu, jestli svou přísahu nedodržím." (s.20). 





Silne realistická, miestami až surová kniha o mužovi, Škótovi Michaelovi Henchardovi, ktorý v opileckom ošiali ponúkne na predaj svoju ženu Susan a malú dcérku Elisabeth - Jane tomu, kto ponúkne najviac."Šťastným víťazom" sa stane námorník Richard Newson, ktorý si novú rodinu berie so sebou. Keď Henchard na druhý deň vytriezvie a uvedomí si čo vykonal, je zhrozený. Niekoľko dní po svojej manželke a dcére usilovne pátra, no je to márne. Zúfalý vojde do kostola a s rukou na Biblii sľúbi pred Bohom, že dvadsať jeden rokov sa nedotkne alkoholu. 
Medzitým život plynie ďalej. O Richardovi Newsonovi sa šíria správy, že zahynul na mori. Zato Machaelovi Henchardovi sa darí viac ako dobre. Z obyčajného opileckého sedliaka sa vypracuje až na starostu mestečka Casterbridge. Len nedávno sa rozišiel so svojou dlhoročnou bohatou a krásnou milenkou Lucettou Templemanovou, ktorá ho vytiahla z najhoršieho. Jeho najlepším priateľom a zároveň spolupracovníkom je mladý Škót Donald Farfrae, ktorý je tiež, rovnako ako Henchard, úspešným obchodníkom s obilím. 
Po (údajnej) smrti Richarda Newsona prichádza do Casterbridge Susan Newsonová spoločne so svojou, teraz už devätnásťročnou dcérou Elisabeth  - Jane, aby navštívili starostu. Od tej chvíle sa v Henchardovom živote začne všetko rúcať a jeho minulosť ho nemilosrdne dobieha. Odpočítava posledné dni do svojho sľubu, aby mohol začať opäť nasávať. 

Román Thomasa Hardyho nie je v žiadnom prípade čiernobiely. Hlavný (anti)hrdina príbehu sa ani po tom, čo dostal od života druhú šancu,výraznejšie nezmení K manželke aj k milenke je chladný, dcéru schválne zraňuje, so svojim najlepším priateľom Donaldom sa na smrť poháda. Hrdosť, zadubenosť a tvrdohlavosť mu nedovoľujú prijať pomoc ani v najkritickejšej chvíli. Keď si napokon predsa len uvedomí, že o všetkých a o všetko prišiel, je už príliš neskoro na nápravu.

Starosta Casterbridgeský nie je román je pre každého. Bol napísaný na začiatku 20. storočia, takže sa jedná o klasiku. Dej plynie pomalšie, dôležitou súčasťou je psychologické prežívanie jednotlivých postáv. Mne osobne sa Hardyho rozprávanie veľmi pozdávalo, pokiaľ máte radi tradičné romány, nepochybne budete spokojní.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára