nedeľa 17. júna 2018

RECENZIA: Gunther Weisenborn - Strieborná šestka (Naše vojsko, 1969)

HODNOTENIE:   ****                             NAŠA (OSMIČKOVÁ) HISTÓRIA

"Chtěl jsem, aby věděl, že tu jsem, že jsem přežil a že mě muže kdykoli potkat. On nevěděl, kde žiju. Měl jsem výhodu. Byl jsem pro něho nedosažitelný. Byl jsem kdesi. Třeba se přestěhuje, ale já mu zustanu v patách. Znám ho. Ode dneška bude žít ve strachu. Ví příliš dobře, kdo jsem. V nepřátelství existují specialisté, kteří jsou hroznější než všichni náhodní nepřátelé dohromady.
Právě bývalí přátelé vědí nejlépe, kdy je příležitost zasadit ránu do srdce, znají ona slabá místa, která každý tak rád ukrýváme před ostatními, ať je to křivá přisaha, udavačství na gestapu nebo mrtvola ve sklepě, něco tak běžného v neklidné době. Nebylo to ostatně nic osobního, co nás tehdy znepřátelilo, nic osobního. Byla to Štříbrná šestka." (s.11). 


Príbeh je spomienkou na druhú svetovú vojnu. Hlavná postava Daniel Brendel pracuje ako úradník. Keď sa vracia večer z práce domov, na ulici zbadá Pavla Riedela, člena bývalej Striebornej šestky. Strieborná šestka bolo v období druhej svetovej vojny hudobné zoskupenie v Nemecku, ktoré bojovalo proti nacistom. Jej členmi boli, už vyššie spomínaný Pavel Riedel (piano), Daniel Brendel, Eva Langová (speváčka), civilným povolaním ošetrovateľka, Pelle (bicie), povolaním remeselník, pätnásťročný Mucke (violista) a Walter Heinicke (trúbka), povolaním sústružník. Strieborná šestka popri koncertovaní vykonávala ilegálne aktivity, súčasťou ktorých bola napríklad krádež prídelových lístkov pre ohrozené časti obyvateľstva alebo letáky, ktoré kritizovali vojnu. Daniel Brendel a Pavel Riedel boli zamilovaní do Evy Langovej, ona sa rozhodla pre prvého z nich. Pavel sa s tým nedokázal zmieriť a v spojení s ďalšími udalosťami sa rozhodol spolupracovať s gestapom. Donášal na priateľov, čím vystavil ich životy vážnemu riziku. 

Od skončenia vojny uplynulo niekoľko rokov. Daniel je presvedčený o tom, že Pavel by mal za svoju činnosť niesť zodpovednosť. Aj preto sa opäť spojí s Evou, aby ju prehovoril, nech vypovedá v Pavlov neprospech. Pavlovou vinou popravia Waltera Heinickeho. Napriek tomu si Eva myslí, že už je načase, aby sa na všetky negatívne udalosti zabudlo a Daniel by sa mal zmieriť predovšetkým sám so sebou. Naozaj je to tak?

Strieborná šestka je majstrovskou psychologickou sondou do duší šestice mladých ľudí, ktorí sa rozhodli bojovať s vrchnosťou a riskovať tým svoje životy. Láska, vina a trest, odpúšťanie. S tým všetkým sa stretneme v románe, ktorý nie je poznačený časom, nikoho neheroizuje, ani nekritizuje. Autor zaznamenáva udalosti bez toho, aby ich zbytočne komentoval. Je pozitívne, že v období, keď bol svet rozdelený železnou oponou a vznikali prevažne tendenčné diela, našli sa aj umelecky hodnotné romány mapujúce udalosti druhej svetovej vojny relatívne objektívnymi očami. Strieborná šestka rozhodne stojí za prečítanie, ale aj  za zamyslenie.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára