štvrtok 21. júna 2018

RECENZIA: Katarína Holetzová - Svorka (Marenčin PT, 2017)

HODNOTENIE:   ***

"Netušil, aký je deň, týždeň ani mesiac.
Snažil sa z posledných síl myslieť na pekné veci vo svojom živote. Mal úžasný život, tým si bol istý. Len si naň treba spomenúť. Málokto sa môže pochváliť toľkým šťastím.
Mal predsa rodinu, ktorá ho miluje - opakoval si.
A všetci tu stoja pri ňom.
A psy besne brešú za ohradou.
A slnečný lúč sa prepašoval cez okenicu do malej izby za obývačkou.
A vôňa čerstvých klobás sa nesie domom.
A posledné slová milovanej ženy.
A psy besne brešú za ohradou." (s.231). 



V malebnom prostredí severného Slovenska sa nachádza rozprávkový kaštieľ Chatteau Konrad, ktorého majiteľmi sú Anton Červeň a Marta Sládková. Kaštieľ je obľúbeným a vyhľadávaným miestom ľudí z takzvanej vyššej spoločnosti. Jedného dňa nájdu v jednej z izieb mŕtve telo solventného podnikateľa Mariána Habaja. Keďže mŕtvy muž je odetý v latexovom odeve, všetko nasvedčuje tomu, že ide o sexuálne motivovaný zločin. 
Prípadu sa ujíma vyšetrovateľ René Juhász, ktorý začal chodil na pravidelné psychologické posedenia k atraktívnej doktorke Tine Papanovej. Slečna Papanová sa zamiluje do Juhászovho kolegu, urasteného fešáka Richarda Potančoka a nechtiac skomplikuje polícii vyšetrovanie. Juhászovi sa medzičasom podarí zistiť, že Habaj sa tajne stretával s rumunským prostitútom, ktorý sa volal Lelo Lupescu. V kaštieli, ktorý za socializmu fungoval ako detská ozdravovňa pod názvom Hviezda, dnes pracuje viacero zamestnancov, ktorí len neradi hovoria o tom, čo sa za múrmi budovy odohráva. Aby sa polícia pohla v prípade ďalej, musí sa vrátiť hlbšie do minulosti. Juhászovi s Potančokom sa podarí zistiť, že detská ozdravovňa Hviezda bola pravdepodobne len krycím názvom pre miesto, v ktorom sa po vzore rumunského diktátora Ceausesca, vychovávali detský špióni, ktorí mali v dospelosti oddane slúžiť komunistickým ideám. Údajne ich viedol oddaný straník, nejaký Ondrej Abaffy.Polícii sa podarí odhaliť denník, ktorý si v roku 1985 písal jeden z trojice chlapcov, ktorí si hovorili Rýchle labky. Členovia tohto spolku si dali krycie mená po psoch: Seter, Chrt a Bulldog. V tomto období dôjde neďaleko ozdravovne k tragickej udalosti, ktorej obeťou sa stane krásne dievča Annamária
Súčasnosť. Neďaleko kaštieľa, v obci Obrdovo, nájdu ďalšiu mŕtvolu. Tentoraz ide o Viktora Vtáčnika, nie príliš úspešného podnikateľa, ktorý, podobne ako Marián Habaj, strávil v roku 1985 istý čas v ozdravovni Hviezda niekoľko týždňov. Čo sa na utajovanom mieste v skutočnosti odohralo? A ako to súvisí so súčasnosťou?

René Juhász má plné ruky práce. Aby toho nebolo málo, jeho kolega, Richard Potančok, je teóriou o detských špiónoch úplne pobláznený a začína mu to prerastať cez hlavu. Renému zase škrípe vzťah na diaľku so Silviou, keďže sa čoraz viacej oddáva predstavám, súčasťou ktorých je jeho psychologička Tina. Tá je však beznádejne zamilovaná do jeho kolegu Potančoka
Osobne sa mi tento kriminálny prípad čítal lepšie ako predchádzajúci diel, no napriek tomu výraznejšie neprekročil hranice žánru. Aj preto ostávam pri priemernom hodnotení. Aj keď tentoraz je to lepší priemer.          

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára