nedeľa 10. júna 2018

NEDEĽNÁ CHVÍĽKA PRÓZY (video poviedka)


JEJ MENO (video poviedka) 





Keď otvoril oči, zistil, že nič nevidí. Miestnosť bola tmavšia ako noc. Stále ničomu nerozumel. Snažil sa v spomienkach vrátiť späť. Posledné, na čo si ako – tak pamätá, bolo, že ležal doma na gauči, pozeral odvetný semifinálový zápas Ligy majstrov, keď tu zrazu k nemu pristúpili dvaja vysokí chlapi v kuklách, bez slova ho spútali hrubým špagátom, naložili do kufra auta a potom ho odviezli niekam veľmi, veľmi ďaleko. Aspoň tak mu to spätne pripadalo. Možno, že to bolo len kúsok za mesto, no skôr by tipoval, že šlo o dlhšiu vzdialenosť. Netušil, čo od neho môžu chcieť. Vo svojom jednoizbovom byte žil už dlhé roky úplne sám. Pracoval ako strážnik v jednej drevárskej firme, takže žil viac – menej od výplaty k výplate. Hoci mal už niečo po štyridsiatke, stále bol slobodný a na žiadny perspektívny vzťah to nevyzeralo.
Čiesi nohy vŕzgali o podlahu. Podľa všetkého šlo o nejakú pevnú obuv. Kanady, vysoké čižmy alebo niečo také. Páchlo to tam ako v nejakej starej splesnivenej chate. Zo svojich pocitov sa snažil vyťažiť čo najviac. Za chrbtom počul zapadnúť náboj do komory. Potom niekto obtiahol pištoľ a priložil mu ju zozadu k hlave. Studená oceľ sa mu obtierala o zvyšky hnedých kučeravých vlasov.
Jej meno“ zašepkal únosca spoza tmavej kukly a rozsvietil sliepňavú žiarovku v strede miestnosti. Unesený okamžite privrel oči.
Jej meno“ zopakoval ten istý hlas rovnaké slová ako pred pár sekundami.“
Aké meno odo mňa chcete? Museli ste si ma s niekým pomýliť. Som Marcel Kohút. Pracujem ako strážnik v drevárskej firme. Žijem sám v jednoizbovom byte...“
Drž hubu!“ okríkol ho druhý únosca a postavil sa hneď vedľa prvého.
Jej meno.“
Unesení sa najskôr nahlas rozosmial, aby sa o pár sekúnd pustil do tichého vzlykania.
Reveš ako pošťatá baba“ zasipel prvý únosca a prešiel sa po miestnosti. Keď bol tesne pri unesenom, nečakane sa k nemu naklonil a tresol päsťou do stola.
Jej meno! Jej meno! Jej menóóó!“
Nie som hluchý, vy idiot!“ zreval unesený a v tej chvíli mu dopadla na tvár tvrdá päsť. Zosunul sa zo stoličky na zem a na pár sekúnd stratil vedomie.
Jej meno“ prebral ho zvuk tých hrozných slov, ktoré ho postupne zabíjali.
V rýchlosti premýšľal, aké meno mohli mať tí dvaja na mysli, no nič mu nenapadalo. Možno je toto všetko len nočná mora, o pár sekúnd zazvoní budík, ktorý ho preberie z ťažkého sna a potom bude môcť ísť normálne do práce. Veru, nemôže jedávať ťažké vyprážané jedlá tesne pred spaním. Potom sa mu snívajú takéto sprostosti.
Z úvah ho prebral výstrel z pištole. Silná bolesť mu úplne paralyzovala ľavé rameno. „Vy ste sa úplne zbláznili!“ zreval unesený od strachu aj od bolesti.
Nechci vedieť, kam bude smerovať ďalší výstrel“ varoval uneseného únosca číslo dva a s prižmúreným okom mieril na akýsi imaginárny terč, akoby sa zacvičoval pred osudnou ranou.
Ja stále nerozumiem tomu, aké meno to odo mňa chcete furt počuť “ bezradne vzlykal unesený a na špičke nosa sa mu zaleskol veľký sopeľ.
Predsa jej meno“ pripomenul mu s úsmevom prvý únosca a z celej sily mu prstami zatlačil na prestrelené rameno.
Jáááááúúúúú“ zreval unesený hlasnejšie ako poranená šelma. Bolesť mu napokon priniesla slastné vykúpenie v podobe niekoľkosekundového bezvedomia.
Jej meno“ rozmazaný obraz mal opäť to šialené zvukové podfarbenie.
.............
Nad uneseným stál chlap číslo tri. Mal na sebe bielu košeľu a modrú viazanku. Pravou rukou dal signál únoscom, ktorí sa v okamihu bez slova kamsi stratili. „Karol, mrzí ma to, ale mám pocit, že sa na túto úlohu jednoducho nehodíš. Nehovorím, že sa nesnažíš, no nie je to ono. Prepáč, kamoš. O honorár za tento týždeň samozrejme neprídeš, ale zajtra už ostaň radšej doma.
Ale Roman, ja nechápem o čo ide. Veď sme šli posledné dva dni skoro všetko na prvú, mal som pocit, že...“
V ďalších slovách mu zabránil mužov pevný stisk ramena. Unesený mal pocit, že v ňom má zavŕtanú skutočnú guľku.
Nekomplikujme si to ešte viac, OK? Jolanka ti pri odchode vyplatí honorár a možno sa uvidíme v nejakom z ďalších pripravovaných projektov. Kto vie?“ pousmial sa muž v bielej košeli a vrátil sa k režisérskej stoličke. Tri krát po sebe nahlas zatlieskal. „Tak chlapci, vrátime sa na pľac. Koniec prestávky. Dáme si to ešte raz od tej scény, kde...“
...............
Roman Skalický viacej slov už nepočul. S ovisnutými ramenami opustil priestor, kde sa nakrúcal akčný thriller, ktorý sa ho však už netýkal.
Tentoraz je to tutovka, miláčik, to ti sľubujem. Som jednou z hlavných hviezd filmu. Hneď ako skončí nakrúcanie, kúpime si vlastný dom a ty môžeš vybrať nábytok aj podlahy“ vzrušenie vykrikoval Skalický po úspešnom absolvovaní kastingu a svojho syna točil vysoko nad hlavou.
No len aby. Lebo ak pokašleš aj túto šancu, potom si môžeš začať hľadať novú rodinu. Mňa už nebaví žiť v tejto neistote. Rozumel si ma?“ výhražne sa pozrela na herca jeho manželka.
Neboj sa, teraz je to niečo úplne iné“ uisťoval ju Roman a celý rozžiarený sa maznal so svojim malým synčekom. „Z tatina bude veľká hviezda. Dúfam, že si na neho pyšný“, s úsmevom fúkal chlapčekovi do bruška a vychutnával si pri tom jeho radostný smiech. Ona len krútila hlavou. Koľko razy to už z jeho úst počula? No tentokrát si sľúbila, že je to naposledy. Buď to vyjde alebo...
................
Jej meno?“ šepkal si herec sám pre seba, keď sa opitý opieral o stenu nočného podniku a rátal drobné, ktoré mu ostali z vyplateného honoráru.
Jej meno? Jej meno... jej... me – nóóó.“














Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára