nedeľa 20. augusta 2017

RECENZIA: Stephanie Perkinsová - Letné dni a noci (CooBoo, 2017)

HODNOTENIE:   ***



"Láska muže být tak divná a smutná. Muže být těžké pochopit, proč v ruzných dobách v životě  utíkáme za určitými lidmi a před dalšími prcháme. Proč se tolik snažíme najít tu věc, kterou hledáme a když ji objevíme, vezmeme rychle nohy na ramena." (s.124). 

Nevýhodou poviedkových antológii je, že vybrané diela majú rôznu kvalitatívnu úroveň. Inak tomu nie je ani v knihe, ktorú zostavila Stephanie Perkinsová pod názvom Letné dni a noci
Hneď prvá poviedka - Hlava, šupiny, jazyk, chvost je úplne klišé so všetkým, čo k tomu patrí. Chlapec, dievča, jeden z nich má smrteľnú chorobu a druhý sa s tým snaží vyrovnať. 
Druhá poviedka má názov Koniec lásky. Je to príbeh jednej šikovnej študentky, ktorá má talent na matematiku a je tajne zamilovaná do svojej spolužiačky. Aj kvôli nej sa zapíše do letnej školy... Príbeh, ktorý ničím nevybočuje z priemeru, ale je príjemne napísaný.
Názov tretej poviedky znie Posledná vojna v krváku. V malom mestečku majú odohrať posledné predstavenie v štýle klasických hororov z tridsiatych rokov dvadsiateho storočia. Problém nastane, keď hlavný premietač vloží do stroja film, ktorý nemali diváci nikdy uvidieť. Od tej chvíle sa hrdinovia príbehu stanú súčasťou krvilačného filmu...
Štvrtá poviedka: Zvrátená rozkoš - jedno obyčajné dievča sa zamiluje do chalana, ktorý je členom punkovej partie. Napokon sa rozídu, ona vedie normálny život, no často premýšľa o tom, aké by to bolo, keby ostali spolu.
Piata poviedka -O deväťdesiat minút zabočte na sever - totálne klišé poviedka, ktorá rozoberá vzťah muža a ženy, no nemá to spád ani potrebnú energiu.
Suveníry - je názov šiestej poviedky, ktorá rozpráva príbeh dvoch mladých homosexuálov. Jeden predáva suveníry v neďalekom stánku (a je to dobrák od kosti ako sa hovorí) zatiaľ čo ten druhý je mierne povrchný herec, ktorý si uvedomuje svoju charizmu a podľa toho sa aj správa. Poviedka nabitá emóciami, ktorá ma zaujala hneď od samého začiatku. 
Zotrvačnosť je poviedka tak trochu v štýle sci -fi. Mladý muž umiera a jeho posledným želaním je stretnúť sa so svojou láskou zo študentských čias, aby jej vysvetlil, prečo sa s ňou pred rokmi rozišiel takým neférovým spôsobom. Pomocou prístroja sa obaja vracajú k svojim najkrajším spomienkam.
Milostný labyrint - typický letný príbeh v americkom štýle. Partia mladých študentov si v luxusnom letovisku privyrába počas sezóny, kde sa stará o pohodlie rozmaznaných zbohatlíkov. Odvíja sa tu hneď niekoľko vzťahov súčasne a najmä vďaka prostrediu si budete po celý čas pripadať ako niekde v slnečnej Kalifornii. Ukážka toho, ako by mal výborný letný príbeh vyzerať. Ľahká zápletka, niekoľko pohodových postáv, dávka humoru a správna zmes emócii:
"-Tohle je Zeke Zanni,-, ozvala se poblíž Lena..-
-Ahoj Zeku.- Arlo mu podal ruku. 
Zeke ji potřásl a usmál se, ale neřekl pul slova.
-Zeke nemluví-, vysvětlila Lena.
-Proč?- zeptal se Arlo.
Lena pokrčila rameny. -To nám nikdy neřekl-" (s.229). 

"Nevím, jak bych všechna ta léta přečkal bez Zekovy tiché podpory-, přidal se Franklyn." (s.262).
  
Veľa šťastia a dovidenia - spomienky dvoch hlavných postáv (chalana a dievčaťa) na milovanú osobu, ktorá onedlho odchádza preč. Umelé, presladené, nudné. Čo k tou viac dodať?
Zbrusu nová atrakcia - príbeh sa odohráva v lunaparku. Stretnete sa v ňom s množstvom bizarných postáv, príšer a záhadných ľudí. Jeden pán sa bude chcieť ulakomiť na lunapark, za čo bude náležite potrestaný. Nemám rád prostredie lunaparkov, ale príbeh je celkom zaujímavý. 
Tisíc spôsobov, ako by sa to všetko mohlo pokaziť - Jedno mladé dievča sa vo voľnom čase stará o deti, ktoré navštevujú niečo ako centrum voľného času. Tu sa náhodne zoznámi s chalanom, ktorý už na prvý pohľad pôsobí ako suchár a typický knihomoľ. Až neskôr o sebe prezradí, že má aspergerov syndróm. Dievčinu to na chvíľu zarazí, no keďže sa jej dotyčný chlapec páči, rozhodne sa, že napriek všetkému dá tomu šancu. Veľmi dobre napísaná poviedka, ktorá vás udrží v pozornosti až do samotného záveru. 
Mapa perfektných maličkostí - "Teď byste se do toho mohli vložit a namítnout: Hele, chlape. (Jmenuju se Mark.) Tak fajn, Marku. Jestli se stejný den opakuje pořád dokola a každé ráno se prostě automaticky vrátí na stejný začátek, tak si v podstatě mužeš dělat, co chceš, ne? Jakože jasně, mohl bys jít do knihovny, ale mohl bys tam jít nahý a bylo to jedno, protože druhý den to smaže, jako když zatřepeš tabulkou Etch Sketch. Mohl bys, co já vím, vykrást banku, naskočit na nákladní vlak nebo všem povědět, co si o nich doopravdy. myslíš. Mohl bys dělat, cokoli se ti zlíbí. Jo, to je teoreticky pravda. Ale přiznejme si, kdo by na to v tomhle horku měl energii?" (s.370).  
Podľa môjho názoru najlepšia poviedka celej antológie. Časová anomália spôsobí, že dvaja mladý ľudia sa od istého momentu zobudia každé ráno do 4. septembra. Keď si idú večer ľahnúť, je 4. septembra a ráno, keď otvoria oči, opäť je 4. septembra. Niečo na štýl komédií Na hromnice o den více s Billym Murraym v hlavnej úlohe alebo  50 krát a stále po prvý raz tentoraz s Adamom Sandlerom a Drew Barrymore.

"Poslední kluk a holka na Zemi a mě nenapadlo nic, co bych jí mohl říct." (s.375).

Je pravda, že som výrazne ovplyvnený tým, že na príbehy alebo filmy v ktorých sa cestuje v čase mám slabosť a to od doby, čo som prečítal knihu a videl rovnomenný film s M. J. Foxom Návrat do budúcnosti, no aj bez ohľadu na tento fakt je Mapa perfektných možností skvelou poviedkou, ktorá vás bude unášať až do poslednej strany. Na ten záver som inak poriadne nabrúsený, lebo pokazil  dokonalý zážitok z celého príbehu. Ta zo by mal dostať autor doživotie. Zabiť takto parádne rozohranú hru je priam kriminálny zločin! Čo sa dá robiť. Napriek tomu určite si túto poviedku nenechajte ujsť.



Ako som už spomínal, ešte na začiatku tejto recenzie, nevýhodou poviedkových antológii je ich nevyrovnanosť. Ak by som čítal len poviedky Posledná vojna v krváku, Suveníry, Milostný labyrint, Tisíc spôsobov, ako sa to všetko mohlo pokaziť a Mapa perfektných maličkostí, bolo by to za plný počet bodov. Ak by som čítal len poviedky Koniec lásky, Zvrátená rozkoš a Zbrusu nová atrakcia, bol by to čistý priemer. A ak by ostal len ten zvyšok, potom by to bolo ešte o niečo horšie. 
Takto dávam knihe ako celku priemerné hodnotenie s tým, že v nej nájdete viacero výnimočných , nemálo priemerných, ale aj zopár naozaj slabých miest. Odporúčam čítať antológiu počas letných mesiacov, vtedy budete pri jej hodnotení určite zhovievavejší. Veď koľko gýčových vianočných príbehov sme počas adventu ochotní v tichosti tolerovať? 

Na záver ešte musím oceniť grafickú podobu knihy, ktorá pôsobí síce miestami mierne gýčovo, ale vnútorné stránky majú napriek tomu akési prázdninové čaro...     
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára