piatok 4. augusta 2017

RECENZIA: Elena Ferrante - Geniálna priateľka (Inaque, 2015)

HODNOTENIE:    ****

"Nervózne som sa zasmiala, potom som povedala: -Ďakujem, ale v istom momente sa školy skončia.-
-Pre teba nie, ty si moja geniálna priateľka, musíš sa stať najlepšou zo všetkých mužov a žien. -
Vstala, odložila si nohavičky a podprsenku, povedala: -No tak, pomôž mi, inak budem meškať.-
Nikdy som ju nevidela nahú, priviedlo ma to do rozpakov. Dnes môžem povedať, že to boli rozpaky z toho, že som mohla s potešením spočinúť pohľadom na jej tele, že som bola svedkom krásy šestnásťročného dievčaťa, len pár hodín predtým, než sa jej Stefano dotkne, vnikne do nej, naruší jej tvary a možno ju pritom aj oplodní. V tej chvíli to bol len zmätený pocit akejsi nevhodnosti, i keď nevyhnutnej, pri ktorej nemôžete odvrátiť zrak na druhú stranu, nemôžete stiahnuť ruku, lebo by ste priznali vlastné rozrušenie, odtiahnutím by ste sa otvorene prezradili, a teda vstúpili do konfliktu s nerušenou nevinnosťou toho, kto vás rozrušuje, a odmietnutím by ste priamo poukázali na ten silný pocit, ktorý vás znepokojuje, a tak sa prinútite ostať, podržať pohľad na jej chlapčenských pleciach, na prsiach so stuhnutými bradavkami, úzkych bokoch a napätom zadku, čiernočiernom pohlaví, dlhých nohách, jemných kolenách, klenutých členkoch, elegantných chodidlách, a tvárite sa, akoby o nič nešlo, hoci pritom  sa práve deje všetko podstatné, tu, v tejto chudobnej a trochu tmavej izbe s biednym nábytkom, na popukanej dlažbe pofŕkanej vodou a rozbúši vám to srdce, zapáli krv v žilách." (s.293). 



Keďže o autorke aj o jej románoch z neapolského prostredia som veľa počul, bol som zvedavý, či nadšené slova kritikov a čitateľov sú na mieste...

Neapol, 50 roky.  Z trochu záhadného úvodu zo súčasnosti sa vraciame do Talianska minulých desaťročí. Práve tu vyrastajú neskoršie najlepšie priateľky Raffaella Cerullová, okolím prezývaná Lina, Lila ju prezýva len Elena Grecová, pre ostatných je Elena známa pod prezývkou Lenuccia alebo Lena.
Rozprávačkou príbehu je Lena. Tá čestná, milá , usilovná a spravodlivá. Lina je jej pravý opak. Je drzá, odvráva, klame, podvádza, vulgárne rozpráva. Dokonca aj jej drsní rovesníci z chudobnej neapolskej štvrte majú pre ňou rešpekt. Lena vyrastá v lepších finančných podmienkach ako jej priateľka, môžno aj to má vplyv na ich odlišné správanie. Lina sa musí pretĺkať ako vie a znášať prísnu výchovu svojich rodičov, ktorí ju neraz fyzicky trestajú. No v škole je najlepšia. Je neustále zavŕtaná v knihách a číta o veciach, ktorým jej rovesníci vôbec nerozumejú. Aj keď sa Lena snaží svoju priateľku v učení dobehnúť, veľmi skoro si uvedomí, že na ňu jednoducho nemá. Lenže vedomosti nie sú všetko. Lininy rodičia dajú svojej dcére jednoznačne najavo, že si neželajú žiadne jej ďalšie štúdium, namiesto toho bude pracovať spoločne s otcom a bratom v obuvníckej dielni. Aj keď to Lina neprizná, je to pre ňu veľká rana. Intelektuálka, ktorá je neustále zahrabaná v knihách, túži po ďalšom vzdelávaní, jej snom je napísať román, sa odrazu musí uspokojiť s manuálnou prácou, ku ktorej navyše nemá vôbec vzťah. Jej najlepšia priateľka Lena pokračuje v štúdiu. Napriek tomu, že na nižšom stupni patrila k najlepším, odrazu zisťuje, že zaostáva. Viacerí spolužiaci ju predbehnú, s čím nepočítala. Životy dvoch mladých dospievajúcich dievčat sa odvíjajú odlišne, no napriek tomu ostávajú kontakte. Lina neraz pomôže Lene s učením a vytrhne ju z najhoršieho. Navyše spoločne so svojim bratom Rinom navrhnú kvalitné topánky, ktoré dostanú pomenovanie "cerullovci", podľa rodinného priezviska. 
Keď majú dievčatá šestnásť, Lina dostane dve ponuky na sobáš. Jedna je od syna bohatého obchodníka, tučného muža Marcella Solara a druhá od syna údenára Stefana Carracciho. Pre ktorého z nich sa Lina rozhodne? A čo bude ďalej s jej priateľstvom s Lenou?

Geniálna priateľka rozhodne nie je román o idilickom detstve s nádychom nostalgie. Naopak, detstvo v päťdesiatych rokoch 20. storočia v Neapole bolo plné drsných rán, bolesti, klamstiev a odriekania. Ani priateľstvo medzi Linou a Lenou nie je bezproblémové. Sú zároveň aj súperkami, konkurentkami, neraz si vzájomne závidia a občas si klamú. Geniálna priateľka je až nečakane surová, hoci hlavnými hrdinkami sú dve dospievajúce ženy. Tajomné miesta, ľudia so zvláštnou minulosťou, sila rodinného puta. Zaujímavé dialógy, viacero citácii zo známych literárnych diel, pútavý rozprávač. To všetko v sebe skrýva Geniálna priateľka.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára