pondelok 14. augusta 2017

RECENZIA: Samuel Bjork - Sova (Ikar, 2016)

HODNOTENIE:   ****

"Svetlo prenikajúce do miestnosti cez špinavé okná dopadalo na operenú ruku, ktorá sa pomaly hýbala vzduchom. Jeho ústa sa roztiahli do širokého úsmevu, potom si spomedzi bielych zubov vyslobodil mŕtveho hlodavca a do dievčatka zavŕtal svoj prázdny mŕtvy pohľad. Zašuchoril perím a povedala: -Som sova. -" (s.9).



Už sme si akosi zvykli, že v severských detektívkach vraždia väčšinou psychopati s temnou minulosťou, ktorí svoje obete odstraňujú nejakým rituálnym spôsobom. Inak tomu nie je ani vo vynikajúcom krimi románe Sova. 
Sova je voľným pokračovaním predošlej knihy Cestujem sama. Opäť sa stretávame so špičkovým vrchným vyšetrovateľom Holgerom Munchom a psychicky labilnou Miou Krugerovou, ktorá sa ani po rokoch nedokáže zmieriť so smrťou svojej sestry. Súčasťou policajného tímu sú aj Kim Kolso, analytik Ludvig Gronlie, nováčik tímu, špičkový počítačový technik Gabriel Mork, Curry, detektív, ktorý má problémy s hazardom a pitím a mladučká policajtka Ylva.

Neďaleko hurumskej oblasti, v ktorej sídli zariadenie pre týrané deti, nájdu mŕtve telo šestnásťročnej Camilly Greenovej. Všetko nasvedčuje tomu, že tínedžerka bola zavraždená rituálnym spôsobom.Okolo nahého tela sú poukladané sviečky v tvare pentagramu a sovie pierka. Neskôr sa nájde video, ktoré celý rituál zachytáva. Vyšetrovací tím je šokovaný, keď vyjde najavo, že brutálna vražda bola vysielaná naživo. Nahrávku niekto zavesil na internet. Lenže kto? Čo za človeka mohol vykonať takúto beštiálnu vraždu?

Holger Munch sa musí zmieriť so skutočnosťou, že jeho manželka si našla nového partnera a to ešte netuší, že Miriam Munchová, jeho dcéra, ktorá bola počas dospievania poriadnou rebelkou, sa pridala k radikálnemu spolku ochrancov zvierat a ide jej o život... Mia Krugerová upadá do čoraz väčších depresií a vážne premýšľa nad samovraždou. Curry je v poslednom čase viacej opitý ako triezvy a cíti, že svojim správaním stráca svoju úžasnú priateľku. Snaží sa to napraviť, no stráca aj posledné zvyšky síl. Zdá sa, že špičkový počítačový technik Gabriel Mork je napojený na Skunka, tajomného muža, ktorý je jeden z hlavných podozrivých v prípade vraždy Camilly Greenovej. Nie je však jediný. Jim Fuglesang, čudák v cyklistickej prilbe sa dobrovoľne prizná, že on je páchateľom hrozného činu. Do úzkeho okruhu podozrivých sa dostane aj Paulus, mladý chalan, ktorý pracuje v zariadení pre týrané dievčatá a Benedikte Riisová, tínedžerka, ktorá na mŕtvu Camillu otvorene žiarlila. Nemožno vylúčiť, že vrahom môže byť aj brat riaditeľky zariadenia pre týrané dievčatá Helene Eriksenovej, ktorý sa ako malý prezliekal za sovu. Páchateľ si ako ďalšiu obeť vyhliadne Miriam Munchovú, dcéru vrchného policajného vyšetrovateľa...

Výborne napísaný thriller, ktorý sa každú chvíľu dramaticky mení, čím vás núti čítať ďalej a ďalej. Príbeh napísaný v štýle Michaela Hjortha a Hansa Rosenfeldta. Ich komisár Sebastian Bergman istým spôsobom pripomína Holgera Muncha
V každom prípade sa môžete tešiť na skvelý príbeh, výborne vykreslené postavy a mnoho dramatických scén. Je to jedna z kníh, ktorú prečítate na jeden nádych.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára