pondelok 7. augusta 2017

RECENZIA: Elena Ferrante - Tí, čo odchádzajú, tí, čo zostávajú (Inaque, 2017)

HODNOTENIE:   ****

"Ignorovala moju žiadosť. Ako zvyčajne sa jej zdalo, že môže vojsť do môjho života a vyjsť z neho bez akýchkoľvek ohľadov, akoby sme ešte boli jedna duša, jedno telo a nebolo sa treba pýtať, ako sa máš, čo nové, nevyrušujem." (s.345).


Tretie pokračovanie románu o dvoch priateľkách, ktoré žijú každá na inom spoločenskom brehu. Zatiaľ čo Lina verí v revolučné myšlienky a necháva sa unášať ľavicovými ideami a napriek svojmu intelektu naďalej pracuje v špinavej továrni, Lena sa necháva unášať akademickým prostredím. Vezme si úspešného vedeckého pracovníka Pietra, s ktorým sa presťahujú do Florencie a postupne sa im narodia dve deti. Dcéry Dede a Elsa. Navyše jej debutový román patrí k bestsellerom. Zdalo by sa, že jej život nemá chybu. Lenže Lena je komplikovaná osoba, intelektuálka, navyše túžiaca po vášni a vzrušujúcom živote. A to v manželovi, ktorý pracuje na akademickej pôde, ani náhodou nenachádza. Občas si vyjde s nejakým náhodným mužom, aby si pripomenula, že je ešte stále žena. Až sa jedného dňa zjaví na prahu jej domu Nino Sarratore, muž, ktorého Lena miluje už od detstva. Večný rebel, ktorý si nevie nájsť v živote svoje miesto.
Line sa podarí opustiť fabriku a spoločne s priateľom Enzom začnú pracovať pre počítačovú spoločnosť IBM. Vychováva syna Gennara a na svoje nedávne ľavicové idey totálne rezignuje.
Lena medzičasom napíše román, o ktorom však od začiatku pochybuje. Dá ho čítať viacerým priateľom a známym, ktorý naň majú rozdielne názory. Keď vstúpi do jej života Nino, všetko ostatné ide bokom. Práca, rodina, záujmy. Stojí za to opustiť relatívne stabilný rodinný život pre spaľujúcu vášeň? Dozvieme sa v štvrtom diely, ktorý už čoskoro vyjde v slovenskom preklade pod názvom Príbeh stratenej dcéry.

Lina je v tretej časti príbehu skôr vedľajšou postavou a väčšina príbehu sa točí okolo Leny, ktorá je zároveň aj rozprávačkou. Kniha je opäť plná emócií, ktoré na niektorých miestach priam kričia. Teším sa na štvrté pokračovanie, ktoré celý príbeh definitívne uzavrie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára